Stäng fönster Sotenäs kn, TOSSENE 1:39 TOSSENE KYRKA

Beskrivning
TOSSENE KYRKA ligger på en KYRKOTERRASS, omgiven av en tuktad stenmur. Kyrkan ligger med koret i sydsydöst. En mindre väg passerar förbi längs västra långsidan. Terrassen ligger på krönet av en mindre höjd, och i västsluttning, så att den på sin östsida ansluter till terrängen, medan den på västsidan har en drygt meterhög stödmur. Ingångar i väster, via en trappa, och i norr, genom grå smidesgrindar som i norr sitter i grindstolpar av granit men i väster sitter direkt i muren.

Innanför den omgärdande muren växer halvhöga oxelträd. Kyrkan är omgiven av gräsytor, med grusade gångar upp till portarna. Runt kyrkan löper en gång lagd med grå och röd kalksten. Några stenar från den gamla, rivna, kyrkan ligger dels inmurade i terrassmuren och dels upplagda norr om kyrkan. Åtminstone sex av dessa har profileringar.

Nordost om kyrkan ligger en modern mindre EKONOMIBYGGNAD, med fasader av tegel, delvis slammat och delvis synligt. Den är byggd 1960, ritat av Olov Geggen, och inrymmer bl a bårhus.

Den GAMLA KYRKOGÅRDEN ligger ca 100 meter sydöst om kyrkan. Den är
omgärdad av en låg torvtäckt kallmur, utmed vilken växer äldre almar och ett par kastanjer. Ingång i nordöst, genom en dubbel järngrind. En klivstätta finns också. Grusade gångar i rutnätssystem, och gravarna i fyra gräsbevuxna kvarter. Gravprydnaderna utgöres av resta stenvårdar, ett flertal höga och av varierande utformning, de flesta med låga grusfyllda stenramar. Ett par stenar med inskriptioner från 1800-talet står lutade mot muren i nordost.

Kyrkogården har medeltida ursprung och här låg den gamla kyrkan.

EN YNGRE BEGRAVNINGSPLATS ligger drygt hundra meter söder om kyrkan, och väster om den gamla kyrkogården. Den är svagt sydsluttande. Dess äldsta del ligger invid en bäck i söder och hyser ett fåtal gravar av olika utformning. En trappa leder upp till de yngre delarna med låga likformiga stenar, i norra delen med ramar, i gräskvarter mellan grusade gångar. Utmed kanterna växer almar. Ingång i öster.

Begravningsplatsen är invigd 1911, utvidgad norrut 1932 och 1948, samt åt väster på 1990-talet. En ekonomibyggnad finns på begravningsplatsen.