Stäng fönster Motala kn, EKEBY 5:1 EKEBYBORNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan uppfördes sannolikt omkring 1100-talets mitt och har under senare delen av medeltiden tillbyggts vid ett flertal tillfällen, så den fått sin nuvarande form med rektangulärt långhus och smalare rakslutet kor, sakristia i norr och torn i väster. Fasaderna är vitputsade och taket belagt med spån. Gravkoret på södra sidan uppfördes omkring år 1600 på uppdrag riksrådet Hogenskildt Bielke, ägare till Ulfåsa slott. Gravkoret och den stora gravtumban uppfördes av byggmästaren Hans Fleming, som var arkitekt för Vadstena slott. Tornets nuvarande utseende tillkom 1687 efter en omfattande brand. Kyrkobyggnaden genomgick en större förändringsprocess under 1800-talets första del och under 1900-talets första hälft togs de övermålade kalkmålningarna fram. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen en knapp mil öster om Motala. Den ligger högt med vida utblickar över landskapet. Den omges bl a av agrar bebyggelse och fd skolbyggnader. Söder om kyrkan ligger den f d skolan från 1800-talet. Den ombyggdes till lärarbostäder på 1930-talet och är nu församlingshem. Söder om den finns ytterligare en skola, som är uppförd 1930 med gröna reveterade fasader och brutet sadeltak. Ålderdomshemmet, väster om kyrkan, är uppfört av timmer 1902 med faluröd locklistpanel. Kyrkomiljön utgör en betydelsefull del av riksintresseområdet vid Ulfåsa.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas av en stenmur, delvis av runda granitblock och delvis byggd av kalksten med ingångar i söder och öster. Grindarna i söder är av gjutjärn med nygotiskt form. På kyrkogårdens nordöstra sida finns ett fd gravkapell med vitputsade fasader, fasadernas övre liv och gavelröstena är panelade och brunmålade samt sadeltaket täckt med enkupigt tegel. På södra kortsidan finns en pardörr klädd med profilerad panel i fiskbensmönster. Byggnaden används som förråd och ett golv lagt med oregelbundna råhuggna kalkstensplattor, vitputsade väggar samt brunmålat trätak. Byggnaden används som förråd med dess ursprungliga funktion är oklar.