Stäng fönster Vallentuna kn, VADABY 1:2 M.FL. VADA KYRKA

Omgivningen
Vada kyrka ligger öppet beläget i en bred dalgång längs Helgöån. Omgivande områden utgörs i huvudsak av svagt kuperade öppna landskap omgivna av skogar.
Huvuddelen av bebyggelsen i området ligger på sidorna av den flacka dalgången. Intill kyrkan ligger gården Vadaby och det gamla sockencentrumet med prästgård, klockarboställe och skola. På andra sidan Helgöån ligger gårdsbildningen Husa som troligen utgjort en tidigmedeltida kungsgård.
Vid sidan av det lilla sockencentrumet domineras området av de tre små herrgårdarna Stora och Lilla Benhamra samt Klingsboda.

Anläggningen
Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, åt öster uppförd som en terrassmur. Innanför muren växer en trädkrans av hamlade lindar. Ingången är i väst genom svarta smidesgrindar dekorerade med ett silverfärgat kors och en stjärna. Utanför ingången står den smala, svarttjärade klockstapeln. Den härrör från 1640-talet och är inklädd med svarttjärade brädor och täcks av ett pyramidformigt tak täckt med tjärade spån.

Kyrkogården utgörs av grästäckta kvarter med rakt anlagda grusade gångar. Det stora gravkvarteret intill kyrkans södra sida har sparsamt med gravvårdar. I övrigt har gravkvarteren längs murarna ett fåtal äldre vårdar, bl a en återanvänd runsten. Norr om kyrkan finns inga gravvårdar utan här har äldre borttagna gravstenar ställs upp mot muren. En minneslund har anlagts i kyrkogårdens nordöstra hörn .

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är utformad som en salkyrka med rakslutet kor i öst. I norr ansluter en sakristia från 1200-talets senare hälft. Murarna är uppförda av kluven gråsten med tegel i omfattningar och gavelrösten.