Stäng fönster Ängelholm kn, MUNKA LJUNGBY 131:1 MUNKA LJUNGBY KYRKA

Kyrkogården är mycket vidsträckt.
Dess äldre del ligger i väster och en större utbyggnad i öster från 1972 är ritad av VAB. Den äldre, västra delen är utökad ett flertal gånger, 1888 åt öster, 1906 och 1922 åt norr och 1960 åt nordost. På nya östra kyrkogården anlades minneslund och urnlund 1978. Askgravlund och askgravplats anlades 2011 efter ritningar av Pål Reijer. Minneslundens utformning förnyades omkring 2013 av Pål Reijer. Västra och östra delen åtskiljs av en parkering, en rad med lindar och av den före detta prästgården som numera är församlingsexpedition.

Västra kyrkogården
Kyrkogårdens äldsta delar är omgärdade av låga stödmurar av gråsten i väster och söder. Svarta järngrindar med grindstoplar av kvaderhuggen kalksten sitter i väster och söder mittför kyrkans ingångar. Betongplattor ligger på gångarna mellan grindar och kyrkans ingångar. Övriga gångar är belagda med singel. Söder om kyrkan är högresta stenar placerade i gräs medan gravarna norr om kyrkan är grusade och omgärdade med buxbom. De senare utvidgade delarna åt norr har singelgravar med buxbomsinramning längs rygghäckar av bok, cotenaster eller tuja. På kyrkogården växer bland annat blodbok, lindar och hängaskar. Den vanligaste titeln är lantbrukare men här vilar även fabrikörer, smedmästare, köpmän, godsägare, fattigvårdsföreståndare och en professor. Bland kända personer som vilar på kyrkogården finns Ernst Wigfors som var mångårig socialdemokratisk finansminister under perioden 1925-49. Wigfors var gift med dottern till handlaren i Munka Ljungby.

Nya kyrkogården (Östra kyrkogården)
Östra kyrkogården upptar marken mellan Rössjöholmsån och Rönnebergsgatan. Längs gatan avgränsas kyrkogården av en låg stödmur av kvaderhuggen gråsten och en planterad tallhäck. I nordöst avgränsas med en tujahäck och i nordväst med en trädbevuxen slänt mot ån. Närmast ån finns urnlund och minneslund. Minneslunden har en fond av höga bokträd. Den är rund med ett stort vårdträd i mitten och omges av sten och vintergröna buskar. Askgravplatsen är en halvcirkel med liggande stenar i marktäckande växtlighet. På stenarna finns bronslöv med namn. I askgravlunden är namnbrickorna samlade på en sten och där står en skulptur av Jonas Högström. Nya kyrkogården är lummig med många olika träd. Stora delar är ännu inte utlagd med gravar utan består av gräsytor med tallar. En bred grusväg kantad av björkar, ekar och pelarpoppel leder genom området.

Nordöst om kyrkan ligger ett bårhus från 1952, ritat av arkitekt Arne Lindström.
Fasaden är av vitmålat tegel och sadeltaket belagt med enkupiga röda tegelpannor. Ett fönster har en glasmålning av Ralph Bergholtz.
Nordväst om kyrkan finns tre små ekonomibyggnader med förråd, toaletter och personalrum. Fasaderna är av tegel, träpanel respektive vitputsade. Personalbyggnaden uppfördes 1979.

Se även beskrivning av Munka Ljungby kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015