Stäng fönster Hudiksvall kn, ARNÖN 12:41 KUGGÖRARNAS KAPELL

Beskrivning
Kapellbyggnaden vid Kuggörarna har i allt väsentligt bevarat sin ursprungliga utformning alltsedan det uppfördes 1777-78.

Strax sydväst om kapellet står en liten rödmålad, nästan kvadratisk byggnad med vita knutar och snickerier. Denna byggnad är Kuggörarnas prästkammare, dvs den byggnad där prästen kunde övernatta vid de årliga prästhelgerna. Byggnaden är eventuellt jämngammal med kapellet, men byggnadens stomme kan möjligen vara ännu äldre. Inuti finns dock inskriptioner med rödkrita på vägen som tycks härröra från 1841. Byggnaden, som vilar på grundstenar, har fasader av stående rödmålad locklistpanel och i likhet med kapellet och de övriga husen i fiskeläget vitmålade snickerier. Dörren som är gulmålad är placerad mitt på den västra fasaden och övriga sidor har ett fönster var. Fönstren är blyspröjsade och utrustade med stormjärn samt öppningsbara fönsterluckor av trä som stängs under vinterhalvåret. Över porten sitter ett utskjutande tak av sadeltaksform som bärs upp av vitmålade profilerade trästöd. Byggnadens tak, liksom taket vid bron, är klätt med tvåkupiga tegelpannor.

Prästkammarens interiör utgörs av ett enda stort rum med en garderob i hörnet mot nordväst. Interiören präglas av 1970-talet med en blå mönstrad plastmatta på golvet samt en ljusblå tapet med tillhörande bård. Väggarnas nedre del är dock ej tapetserad utan utgörs av en liggande gråmålad träpanel. Samma kulör återkommer även på fönster- och dörrfoder i detta rum. Garderoben står enligt uppgift på platsen för en tidigare öppen spis. Prästkammaren är möblerad med bl a utdragssoffa, bord, fem stolar och en tvättkommod mm. I rummets sydöstra hörn står en likkista insvept i den svenska flaggan. Kistor av den här typen finns eller har funnits vid de flesta skärgårdskapellen i dessa trakter. De fungerade då som transportkistor när någon avled i fiskeläget.