Stäng fönster Götene kn, VEDUM 15:1 KINNE-VEDUMS KYRKA

Beskrivning
KINNE-VEDUMS KYRKA är öst -västligt belägen i östra delen av en avlång kyrkogård. Vägen svänger väster om kyrkan mot norr. Mellan vägen och den äldre kyrkogården ligger en nyare kyrkogård, nordväst om den äldre.
Den äldre delen av kyrkogården omgärdas i norr, söder och öster av en kallmurad stenmur samt av en trädrad med bland annat lindar och askar. Mellan muren och parkeringsplatsen i öster växer dessutom buskar. Mot väster saknas avgränsning bortsett från en ravin med en bäckfåra, kantad av lummig grönska. Kyrkogårdens form följer bäckens nordöst - sydvästliga riktning. Sydväst om kyrkan, invid bäcken, ligger en äldre ekonomibyggnad.
Kyrkogårdens huvudingång, som vetter mot landsvägen, är placerad i kyrkogårdens nordöstra hörn. Ingången består av en dubbel smidesgrind av spjälor med överstycket prytt av två voluter. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med konformade lockhällar samt stora stenklot. Från grinden leder en grusgång med tre rader plattor västerut mot kyrkans vapenhus. Mellan gamla och nya kyrkogårdsdelen finns en muröppning.
Gravvårdarna indelas i kvarter genom grusgångar samt i väster och söder även genom låga häckar. De äldsta gravarna, varav många från 1800-talet, ligger sydöst om kyrkan. Utmed nordmuren finns flera vårdar med stenram. På en liten kulle nordväst om tornet står två dubbla liljestenar resta med ryggarna mot varandra och mellan dessa, i öst - västlig riktning står två så kallade Eskilstunakistor i rad. Den östra kistan har två gavelkors. Ett stenkors är lutat mot den nordligaste liljestenen. På samma kulle, i den sydvästra sluttningen står ytterligare två liljestenar rygg mot rygg. Den ena, vänd mot öster, är enkel och den andra dubbel.
Den nyare delen av kyrkogården i nordväst, troligen tillkommen 1978, är bevuxen med björkar, rönnar och buskar. Grusgångar följer nya kyrkogårdsdelens yttersidor. Mellan gamla och nya kyrkogården finns den gamla stenmuren. En öppning har gjorts i muren till nya kyrkogården, som på de tre övriga sidorna har ett brunt trästaket.
EKONOMIBYGGNAD - Den lilla ekonomibyggnaden är från början av 1900-talet och utgör förråd. Byggnaden har kvadratisk plan, brun träpanel samt tälttak med tjärpapp.