Stäng fönster Vilhelmina kn, FATMOMAKKE 1:1 FATMOMAKKE KAPELL

Beskrivning
Begravningsplatsen kan ha anlagts redan i slutet av 1700-talet. Utvidgningar har skett under 1970-talet mot öster samt under 1980-talet mot söder. Terrängen lutar kraftigt mot sjön i norr, med en flackare yta längst i norr. Området inhägnas av ett karaktärsfullt vitmålat trästaket, med trägrindar i väster och öster. En vitmålad äldre likbod, numera använd som förråd, finns uppe i backen mot söder. Den har skiffergrund, locklistpanel och sadeltak täckt av tryckimpregnerat brädspån. Utformningen med lunettfönster tyder på att den tillkom under 1920- eller 1930-talet, sannolikt samtidigt som staketet fick sin nuvarande utformning. Vegetationen består främst av björkar, men också av några granar och rönnar. Gravvårdarna utgörs främst av resta gravstenar i gräsmatta, men även liggande stenar, träkors och smidesjärnkors finns. Korsen uppsatta i likboden hör till de äldsta och mest dekorativa och är därför av särskilt värde. För begravningsplatsens fjällnära karaktär är även trappstegen och den låga stödmuren av skiffer intill grusgången betydelsefulla inslag.