Stäng fönster Arboga kn, REMSNIDAREN 10

Beskrivning
Fastigheten bestod på 1600-talet av tre tomter som slogs samman till en 1832. 1845 byggdes de nuvarande husen av garvaren E.S. Silfverling. Denna en gång så fina bebyggelse, som bedömdes som oersättlig 1975, är ett tråkigt exempel på vad som hände när våra stadskärnor sanerades på 1970-talet. Bebyggelsen ägdes då av Arboga kommun som medvetet lät den förfalla, förmodligen med syftet att riva. Så skedde inte utan fastigheten renoverades "förvanskades" till slut istället. Ingenting av den tidigare fasadarkitekturen behölls utan ersattes av akrylatmålad träpanel på en tilläggsisolering, indragna fönster med lös spröjs, märkligt fula fönsteromfattningar, svarta plåtdetaljer, teakytterdörrar med sidoljus och betongpannor på taket. Enda glädjeämnet är att den storslagna magnolian som planterades 1898 fick stå kvar. Trädet är unikt för sin storlek och nordliga växtplats.
Till fastigheten finns ägarlängder som sträcker sig tillbaks till mitten av 1665 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1969).