Stäng fönster Vadstena kn, HOV 19:1 HOVS KYRKA

Beskrivning
Hov är en medeltida socken. Den är belägen på Vadstenaslätten vid sjön Tåkern. De tidiga kristna gravmonumenten, de s k eskilstunakistorna, är rikt företrädda i Hov. Den nuvarande kyrkan har föregåtts av en äldre stenkyrka på samma plats. Den nuvarande kyrkan har en komplicerad medeltida byggnadshistoria, som inte helt är klarlagd. Kyrkan började sannolikt uppföras vid mitten av 1100-talet och har under senare delen av medeltiden tillbyggts vid flera tillfällen. Tornhuvens utseende härstammar från en ombyggnad 1765 av östgötabyggmästaren Petter Frimodig. Kyrkan har en salformad plan med sakristia i norr och torn i väster. Huvudingången är via tornet i väster, men separata ingångar finns även till tornet, koret och sakristian. Fasaderna är vitputsade och det branta sadeltaket är spåntäckt. Interiören har behållit en senmedeltida karaktär med delvis bemålade kryssvalv.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården ligger högre i förhållande till omkringliggande marknivå och kringgärdas av en stödmur. Huvudingången är belägen i öster och är försedd med enkelt utformade smidesgrindar. På kyrkogården anlades 1801 ett gravkor för kyrkoherden i Hov Daniel Grevillius.
Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.