Stäng fönster Vänersborg kn, LÄROVERKET 1 BRÖDROSTEN

Beskrivning
Huvudnässkolan i Vänersborg var en tydligt modernistiskt skola, uppförd 1961-63. Skolan lades ner omkring 2011. Till skolan hörde då förutom aulan, de s k A- B- och C –husen. När detta skrivs (sept 2013) har A-huset rivits, B-husets rivning påbörjats och C-huset kommer sannolikt också att rivas. Aulans bevarande eller ej är oklart. Ägare är Vänersborgs kommun.

Aulan har svagt rundade och lutande långsidor och norrgavel, medan en smalare gavel åt söder saknar rundning. Taket är välvt i två riktningar. Fasader och tak är helt täckta av trapetskorrugerad ärgad kopparplåt. Mot denna står effektfullt den synliga konstruktionen av fem fristående vita betongbågar som förbinds med byggnadens tak medelst korta stag. Långsidorna upptas av smala fönsterslitsar i djupa sandstenssmygar. Interiören, huvudsakligen bevarad sedan ursprunget, präglas av enkelhet utan exklusiva material. Det är en ändamålsenlig skolaula/samlingslokal och tillika konsertsal med bra akustik.