Stäng fönster Hjo kn, SÖDRA FÅGELÅS 2:1 SÖDRA FÅGELÅS KYRKA

Beskrivning
Den timrade salkyrkan ligger med koret åt öster i den östra delen av en rektangulär kyrkogård. Denna inramas av en på 1800-talet uppförd kallmur av gråsten som varierar i höjd. Den södra delen är över omkring en meter, medan den norra omkring en halvmeter. Muren har tre öppningar i söder. Framför sydporten och något längre åt väster är två par murade kvadratiska grindstolpar som är omkring två meter höga. De är slätputsade och vitkalkade med flacka fyrsidiga tak som täcks av svart plåt. Stolparna torde liksom sina likar i Norra Fågelås höra till 1800-talets första hälft. De uppbär smidda pargrindar. Längst i väster är en liten öppning med en enkel smidesgrind. Klockstapeln står i den sydvästra delen av kyrkogården i en öppning i muren. På insidan av kallmuren är rader av gamla lövträd. Dessa härrör från 1800-talet. Kyrkogården har utvidgats tre gånger, 1828 åt norr, 1859 fram till vägen i öster och 1894 åt väster. Gräsmattorna genomlöps av några få grusgångar. Från de två stora grindarna i söder löper två gångar fram till portalerna. En gång löper runt den östra halvan av kyrkogården för att förenas med de andra i den triangulära grusytan framför västportalen. Från denna löper rakt åt väster en grusgång som delar de nord-sydliga gravraderna i två partier. Den norra och västra delen av kyrkogården ligger något högre än den övriga, varför det från grusplanen leder två granittrappor till nämnda gångar. Gravvårdarna utgörs till en betydande del av högresta stenar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, varav särskilt en stor familjegrav i påkostad jugend utmärker sig. Vidare är flera låga familjegravar med steninhägnader. Söder om kyrkan är två gravstenar i kalksten från tidigt 1600-tal och längs den västra muren står tre 1600-talsgravhällar i kalksten lutade. De härrör sannolikt från nu försvunna tumbor.