Stäng fönster Göteborg kn, TORSLANDA 35:1 TORSLANDA KYRKA

Beskrivning
ANLÄGGNINGEN består av kyrka, klockstapel, begravningsplats och församlingshem med förskola. Utanför kyrkogården i söder finns en parkeringsplats och ytterligare en parkering finns i kyrkogårdens förlängning i öster.

Anläggningen sträcker sig utmed Kongahällavägen. Kyrkan ligger på södra sidan om ett bergsparti i skydd från väster av ytterligare ett mindre berg. Söder om kyrkan ligger "kvarnberget". Kyrkan ligger alltså skyddad för vinden från tre väderstreck, väster, norr och söder.

KYRKOGÅRDEN är utvidgad i tre eller fyra omgångar. Närmast kyrkan omgärdas kyrkogården av en kraftig stenmur av släthuggen granit. Fyra grindar leder in på kyrkogården, ingångarna i söder och väster har kraftiga grindstolpar av granit som kröns av järnkulor, grindarna är av smide. Längs kyrkogårdsmurens insida växer stora träd (17 almar planterades 1946). Grusade gångar omsluter kyrkan och en grusad mittgång leder genom kyrkogården. En äldre och enklare mur avgränsar kyrkogårdens äldsta del i öster från en tidig utvidgning. Den senast utvidgade delen av kyrkogården avgränsas med ett "Gunnebostängsel" i den delen är också gångarna asfalterade och gravstenarna är små med en friare placering.

På kyrkogården finns ett naturminne, den s k "tusenåriga linden" som antas vara Hisingens äldsta träd.

KYRKOBYGGNADEN har en öst-västlig orientering och uppfördes under 1100 -talets senare del eller i början av 1200-talet. Byggnaden har långhus med fullbrett tresidigt kor. Taket är ett sadeltak med brant fall, över koret valmat i tre fält. Sakristia ligger som en tillbyggnad till den södra fasaden. Ett vapenhus är tillbyggt i väster.

En KLOCKSTAPEL av trä är placerad på bergsknallen väster om kyrkogården. Den är sexkantig och konformad och avslutas upptill med en fyrkantig överbyggnad med sadeltak. Fasaderna är klädda med röd locklistpanel. Taket är täckt med enkupigt tegel. Den nuvarande klockstapeln är uppförd 1821. Dess föregångare byggdes under 1700-talets första hälft. Malmklockan är tillverkad 1656. Stapeln har reparerats ofta. Kulören tycks ha växlat mellan svart och röd. Efter inspektion av den gamla stapeln 1779 beslutades att den skulle målas med "lake, rödfärg och victriol sammanblandat och då det är torkat, med silletran överstrykas". 1938 ströks brädklädseln med tjära. Stapeln är idag rödmålad, dock inte med traditionell röd slamfärg utan med någon modern färgtyp, troligen alkydoljefärg.

BÅRHUSET byggdes omkring 1970 nordväst om kyrkan, efter ritningar av arkitekten Nernst Hansson. Ritningarna upprättades redan 1966. Det är en enplans byggnad med sadeltak. Gaveln vänder sig mot kyrkogården och har där en stor dubbelvikt dörr som upptill avslutas i en spets med samma vinkel som taknocken. Byggnaden har rött tegeltak och vita putsade väggar. Dörrar, fönster, takfot och vindskivor är brunmålade. Ytterväggarna putsades om med ädelputs omkring 1994.

FÖRSAMLINGSHEMMET MED FÖRSKOLA ligger väster om klockstapeln. Församlingshemmets västra del utgörs av den gamla prästgården som ursprungligen uppfördes 1888 och som senare flyttats till nuvarande plats. Huset har byggts till för bl a förskoleverksamhet. Längre västerut finns prästgården från 1930-talet uppförd i 20-tals klassicistisk stil.