Stäng fönster Boden kn, BODEN 1:129 M.FL. BODENS FÄSTNING

Beskrivning
Bodens fästning byggdes med fem större kanonbestyckade fort insprängda i fem berg runt staden. Forten skulle genom sin konstruktion vara bombsäkra. Det skulle inte vara möjligt för fienden att förstöra dem med artillerield från avstånd. För att skydda forten mot invasion av soldater fanns olika försvarsanordningar i direkt anslutning till forten. Dessutom fanns ett antal mindre befästningar på ett visst avstånd från forten för närförsvar. Fortens yttre försvar består bland annat av flankeringsbatterier, positioner för rörligt försvar, infanterivärn, gevärsgallerier, kulsprutenästen, stridsvagnshinder och vägspärrar.

Alla fem forten är uppbyggda på samma sätt. I hjässan av ett berg har en försänkt vallgrav (stormgrav) sprängts. Innanför stormgraven finns fortets kärna som bestod av rum och gångar insprängda i berget. På kärnans hjässa fanns i de flesta forten fyra större och fyra mindre kanoner i vridbara pansartorn. Från fortens kärnas centraltunnel kunde via trappor kanontornen nås.

Varje fort hade en besättning på ungefär 400 man. Ungefär 250 av dessa tillhörde artilleriet som skötte kanonerna, resten tillhörde infanteriet som med gevär och kulsprutor skulle sköta närförsvaret. Dessutom fanns extra förläggningsplats för ytterligare ungefär
100 personer i varje fort. För att kunna klara en belägring fanns proviant för 50 dagar i varje fort. Till kanonerna fanns ungefär 10 000 granater och kartescher i varje fort.

Fästena skiljer sig mer åt sinsemellan än forten. Leåkersfästet skulle till exempel kunna beskjuta platser i närområdet som de stora forten inte täckte. Batteriet på Södra Slumpberget skulle endast skydda den lättforcerade västra sluttningen på det närliggande
Rödberget. Batteriet på Norra Åberget skulle både skydda närområdet och Södra Åbergets östra sluttning. Fästena hade inga stora fast monterade kanoner utan mindre kanoner på flyttbara lavetter.

I Leåkersbatteriet och batteriet vid Norra Åberget fanns på samma sätt som i forten förläggning för både artillerister och infanterister i insprängda bergrum. Vid Södra Slumpberget fanns ingen förläggning utan det bemannades troligen med soldater förlagda i Rödberget.