Stäng fönster Gotland kn, ÖSTERGARN KYRKOGÅRDEN 1:1 ÖSTERGARN KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har ovanlig utformning. På grund av markbeskaffenheten har fyllningsmassor påförts den del av kyrkogården som ligger närmast kyrkan. Redan i slutet av 1800-talet bör en utvidgning åt öster ha påbörjats, den äldsta gravvården bär årtalet 1894. Åren 1919-1920 företogs den stora utvidgningen åt norr och nordost. Samtidigt lades terrassmurar till en höjd ca 1,25 m runt den ursprungliga kyrkogården. I samband med denna förändring fick kyrkogården sin nuvarande utformning. Även på de nyare delarna av kyrkogården har man påfört jord, vilket accentuerar terrasseringen i förhållande till det omgivande landskapet.

Vid inventeringen av kyrkogården 1997 hade kyrkogården 320 synliga gravar, varav 119 med murgrönebeväxta kullar.

I väster och söder och delvis även i nordväst är kyrkogården omgiven av ett svartmålat järnstaket på en betongsockel, uppfört dels 1894 och dels 1920. I övrigt begränsas kyrkogården av kallmurar av kalksten, vilka som nämnts har formen av terrassmurar i öster och nordost.

Till kyrkan och kyrkogården kommer man via en dubbel järngrind från parkeringsplatsen i väster. Den flankeras av grindstolpar av kalksten. Även mot söder finns en grind av motsvarande utformning. I väster – mot den nyare delen av kyrkogården – är en inkörsel anordnad genom att en sektion av staketet gjorts löstagbar.

Från grindarna i väster och söder leder grusgångar fram till kyrkan, och en smal gång löper runt kyrkan. På den nyare delen av kyrkogården markeras gravkvarteren av ett motsvarande gångsystem.

Utmed hägnaderna i väster och söder är lövträd planterade. Marken är gräsbevuxen. På själva kyrkogården förekommer inga särskilda planteringar.
Genom bl.a. genom terrasseringarna och de för Gotland speciella murgrönebeväxta gravkullarna är kyrkogården och miljön kring densamma av riksintresse för kulturmiljövården.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns inte några andra byggnader än kyrkan.