Stäng fönster Gullspång kn, NORRA BACKA 1:29 M.FL. SÖDRA RÅDA NYA KYRKA

Beskrivning
SÖDRA RÅDA KYRKA - Södra Råda kyrka ligger i sydvästra delen av en stor, högt belägen kyrkogård som sluttar något mot väster. Norr om kyrkan ligger ett bårhus. Kyrkogården utvidgades 1973 mot nordöst. En häck i nord - sydlig riktning skiljer denna del från den äldre. Den nya kyrkogårdsdelen kan även nås från parkeringsplatsen i väster via en dubbel smidesgrind och en stentrappa.
Kyrkogårdens huvudingång i väster utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor och överst med bland annat kors. Grinden hänger mellan mycket kraftiga stenstolpar med konande lockhällar. En grusgång leder från grinden upp till den högre belägna kyrkans västport. Närmast vägen kantas denna gång på båda sidor av kallmurade naturstenar. En annan, liknande grind vetter mot parkeringsplatsen i norr. Från denna leder en grusgång mot kyrkans nordportal.
En grusgång leder från sydportalen och norrut. Smala grusgångar finns även utmed västra och östra kyrkogårdsmuren runt kyrkan.
Kyrkogården inramas i väster och söder av en stödmur och av en låg häck. Runt kyrkogården finns bitvis en trädrad med lönnar. Utmed den villaträdgård som gränsar mot kyrkogården i söder är även ett rött träplank. Söder om kyrkan finns enstaka gravvårdar med stenpelare och järnkedja, och i bland annat öster finns några vårdar med järnstaket. På kyrkogården växer också några syrener.
BÅRHUS - Bårhuset har brant, skiffertäckt sadeltak, spritputsade fasader med slätputsade hörnlisener samt spritputsad sockel. I östra gaveln är en grå, spetsvinklad port med spegelfyllning samt oputsad kalkstensomfattning. I östfasaden är ett inpressat kors. Bårhuset är uppfört 1955-1956.