Stäng fönster Eskilstuna kn, VALLBY 8:1 VALLBY KYRKA

Beskrivning
Vallby kyrka omges av en kyrkogård som inramas av en låg häck i söder, väster och norr. I öster avgränsas kyrkogården av en gräsbevuxen terrass ned mot en hästhage och i väster av en kallmurad terrassmur. Innanför kyrkogårdens avgränsningar växer en trädkrans.

Till kyrkogården leder tre ingångar. Vid ingången från söder leder en murad, vitputsad stiglucka med spåntäckt sadeltak in till kyrkogården. Stigluckan kan möjligen vara uppförd på medeltiden. I materialboden utanför kyrkogården förvaras två dörrar, vilka troligen tidigare har suttit i stigluckan. I norr är ingången försedd med svartmålade järngrindar, vilka är upphängda i grindstolpar av natursten. Från väster leder en brant trappa upp från den förbipasserande landsvägen.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar. Grusgångarna från ingångarna i söder och norr kantas av stora träd. På grund av höjdskillnaderna är gravplatserna i sluttningarna åt öster och väster anlagda i terrasseringar. På de äldre delarna av kyrkogården avgränsas gravplatserna av stenramar i natursten eller betong. Gravvårdarna är i huvudsak anordnade i nordsydlig riktning. Minneslunden är placerad i kyrkogårdens nordvästra hörn.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Dag Forssblad, inventeringstillfället 2007.