Stäng fönster Enköping kn, TILLINGE 3:1 TILLINGE KYRKA

Beskrivning
Tillinge kyrka består av långhus med rakslutet kor, torn och vapenhus i väster samt sakristia i norr. Tillinge kyrkogård omges av en kallmur i gråsten. I väster finns en ståtlig entré med höga, putsade grindstolpar och tre grindar i smide från 1700-talet. Parallellt med kyrkogårdsmuren löper en trädkrans.

Kyrkogården är i sen tid utvidgad mot öster. På den nya kyrkogårdens norra del ligger ett bårhus från omkring 1950, ritat av Viking Göransson.

Påtagligt är det stora inslaget av gravar med steninramade grusytor och stora påkostade gravstenar. Gravkvarteret närmast väster om kyrkan domineras helt av äldre grusgravar från sent 1800-tal och 1900-talets första hälft. I övrigt är gravkvarteren grästäckta. Kyrkogårdsgångarna är grusade och kantas av tuktade, låga lövträd. På nya kyrkogården är gravkvarteren helt grästäckta och avgränsas av låga häckar.