Stäng fönster Mjölby kn, MAGISTRATEN 1 VÅRFRUKYRKAN

Beskrivning
Skänninge var under medeltiden en viktig stad och tillhör en av Sveriges äldsta städer. Vårfrukyrkan uppfördes av tegel i slutet av 1200-talet eller omkring är 1300 som en treskeppig hallkyrka med rakslutet kor i öster och indraget torn i väster. Kyrkan är ovanligt stor och påkostad och är en av få kyrkor i Östergötland som under medeltiden uppfördes helt av tegel. Fasaderna har murar av rött tegel med strävpelare och den östra trappstegsgaveln har dekorativa blinderingar. Fönster- och dörröppningar Är spetsbågiga. Huvudingången är förlagd till den västra gaveln, men det finns även ingångar på södra och norra sidorna. Taket, som har två takfall, är belagt med kopparplåt.
F D KYRKOGÅRDEN
Vid reformationen stängdes alla de medeltida kyrkogårdarna utom den vid Vårfrukyrkan. Denna kyrkogård kom sedan att vara stadens enda, använd av både stads- och landsförsamlingen ända fram till slutet av 1700-talet. År 1813 anlades en ny kyrkogård vid den så kallade Hembygdsparken i stadsdelen Västanå, väster om korsningen Motalagatan och Vadstenagatan. Platsen befanns dock ganska snart vara vattensjuk och övergavs redan omkring 1850.

Kyrkan omgärdas idag av gräs- och grusytor med några enstaka träd. En gång av kalkstensplattor leder från gatan till huvudingången i väster. På norra sidan står en runsten uppställd.