Stäng fönster Gotland kn, ALSKOG KYRKOGÅRDEN 1:1 ALSKOG KYRKA

Kyrkogården
Alskog kyrkogård har idag i det närmaste en kvadratisk form. I mitten av 1800-talet utvidgades kyrkogården mot norr, en rad med lindar markerar sannolikt den äldre gränsen. 1965 påfördes fyllningsmassor på den sydöstra delen som därigenom fick nuvarande nivå.
Kyrkogården är omgiven av kallmurar, där varje sträcka mäter ca 70 m, höjden varierar mellan 110-150 cm (yttermått på S sidan) och bredden mellan 65-90 cm där de senare murarna mäter den smalare bredden. Sydöstra hörnet är täckt med fyra kalkstenshällar, troligen medeltida gravhällar.
I den östra mursträckningen finns en medeltida stiglucka. Den är uppmurad av kalksten med ut- och invändigt putsade väggar. Sadeltaket är belagt med falar. I anslutning till luckan finns en kalkstenstrappa som leder upp till kyrkogården.
På den södra mursträckningen finns en trappa som leder upp till kyrkogården, på den västra sträckningen finns en järngrind till den gamla prästgården och i det nordöstra hörnet en pargrind av järn.
Gångarna är belagda med kalkstensflis och kalkstensplattor. En gång leder från stigluckan i öster och vidare västerut utmed den södra fasaden till öppningen i den västra muren.
Utmed murarna är lövträd planterade, en rad med lövträd finns också på norra sidan, som redan nämnts markerar den förmodade gamla kyrkogårdsgränsen. Häckar finns planterade utmed de norra och östra murarna i övrigt domineras kyrkogården av gräsmattor.
På hela kyrkogården finns lyktstolpar, kyrkan belyses dessutom av en strålkastare belägen på kyrkogårdens sydöstra hörn.
På 1850-talet påträffades en bildsten på kyrkogården (förvaras på Statens Historiska Museum).
På kyrkogården fanns (1996) 154 st. synliga gravar, direkt öster om kyrkan finns fyra barngravar.