Stäng fönster Skellefteå kn, JÖRN 4:2 ÖSTERJÖRNS KYRKA

Beskrivning
Begravningsplatsen anlades redan 1835 och utvidgades åt öster 1924 och 1934, åt väster 1943 samt åt norr 1957 ut mot landsvägen. Den äldre delen i söder omges av en hög granhäck, medan den nyare delen i norr omges av en kallmurad stenmur med entré av portstolpar av huggen sten med svartmålade järngrindar. Begravningsplatsen har ett rutnätigt grusgångssystem och en björkalléförsedd mittaxel mellan kyrkan och grav-kapellet. Utöver granhäcken domineras den äldsta delen av björkar, men på begravnings-platsen förekommer även spridda rönnar, enstaka tallar, granar, tujaträd samt rygghäckar. Någon enstaka grusgrav finns kvar liksom några igensådda med bevarad stenram. Särskilt värdefulla delar är det gamla området kring gravkapellet, inte minst allmänfältet sydväst om gravkapellet, med ovanligt många kors, både träkors och fabrikstillverkade smideskors. Enligt uppgifter i VoU-planen uppfördes gravkapellet i trä 1855 och stod tidigare norr om kyrkan, där likboden är placerad idag. Kring sekelskiftet 1900 flyttades den till sin nuvarande plats på kyrkogården. Samtidigt torde den omsorgsfullt utformade panelen invändigt ha tillkommit. Utvändigt har kapellet samma sorts lockpanel som kyrkan och takryttaren påminner något om kyrkans torn. Ett förråd och en ekonomi-byggnad i trä finns utanför kyrkogårdsområdet i söder, uppförda 1855 respektive 1968. Av enskilda gravar kan nämnas att författarinnan Sara Lidman ligger begravd här i Österjörn.