Stäng fönster Falkenberg kn, ASKOME 2:13 ASKOME KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i Askome by med gårdar, bebyggelse och odlings- samt skogslandskap runt omkring. Namnet Askome härstammar från trädet ask. Bygden var tidigt befolkat vilket berodde på läget vid Ätrans å och de lättodlade jordbruksmarkerna. I trakterna finns en del flintfynd och gravsättningar från brons- och järnåldern.

Framför huvudingången i öster finns en asfalterad parkeringsplats.

FÖRSAMLINGSHEMMET är placerat i nordväst och är troligtvis uppfört på 1980-90-talet. Det har ett sadeltak täckt med betongtegel, panoramafönster med utanpåliggande spröjs, locklistpanel målad i röd kulör, enkeldörrar, vitmålade knutar och vindskivor samt en farstukvist i söder.

KYRKOGÅRDEN
En kallmurad skalmur samt trädrader löper runt den enkla kyrkogården. Huvudingången med smidesjärngrind, grindstolpar av natursten med kulor, är placerad i öster. Vid ingången finns också en naturstenstrappa. En smidesgrind med grindstolpar finns även i norr. Dessutom finns en enkelgrind, som är senare tillkommen, i det nordvästra hörnet. Fram och runt kyrkan leder grusade gångar. I väster finns även en stenlagd gång. Inga buskar eller planteringar finns på kyrkogården.

Den norra delen av kyrkogården är ganska tom utan gravstenar. Förövrigt är gravstenarna placerad i nord-sydlig riktning. En del är s.k. singelgravar med naturstenkarm. En större gravhäll från 1690 finns i väster. Mindre lyktstolpar, svarta med glaskupor och blyinfattat glas finns utplacerade på kyrkogården.

EKONOMIBYGGNADEN som står på kyrkogårdens nordvästra hörn är uppförd i spritputs, vit kulör, sockeln är målad i turkos kulör. Den har 1 st garagedörr i norr med stående tunn träpanel i brun kulör. Sadeltak lagt med skivor av troligtvis papp. I öster finns 1 st enkeldörr med fönster, målad i brun kulör. Samt 1 st 1-luftsfönster utan spröjs med badrumsglas. I söder finns en enkeldörr täckt med träpanel målad i brun kulör. I väster finns även ett 1-luftsfönster.