Stäng fönster Huddinge kn, KLOCKARGÅRDEN 5 HUDDINGE KYRKA

Omgivningen
Huddinge kyrka ligger i Huddinges södra del. Järnvägen är framdragen direkt nordväst om kyrkogården. Nordöst om kyrkogården ligger Rådsparken, som tillsammans med kyrkogården bildar en grön oas i den annars tätbebyggda förorten.

Anläggningen
Kyrkogården som ursprungligen var liten och muromgärdad, utvidgades under mitten av 1800-talet mot söder och mot norr. I öster finns den äldsta muren bevarad som en terrassering. 1963 utvidgades kyrkogården åt öster/nordost där ett urngravsområde och en minneslund anlades. Vid minneslunden står en bronsskulptur från 1972 utförd av Bertil Berggren-Askenström. Kyrkogården är delvis kuperad och är främst gräsbevuxenRunt kyrkogården och till den södra kyrkogårdsentrén leder grusade gångar. På ömse sidor om den södra entrén sitter två kraftiga, putsade grindstolpar under spånklätt tälttak. Stolparna, som kröns med svartmålade plåtklot, tillkom 1914 liksom den svartmålade smidesgrinden som tillverkades av konstsmeden Carlsson i Huddinge. Den södra delen av kyrkogårdsmuren är kallmurad av gråsten från mitten av 1800-talet, medan övriga murar är av gjuten betong. Innanför muren, mot söder och mot väster växer en trädkrans av lönnar. Söder om kyrkogården ligger församlingshemmet från 1900-talets senare del.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är placerad i öst-västlig riktning med koret i öster. Den består av ett rektangulärt långhus med åttkantigt kor i öster, utbyggt vapenhus i söder och torn i väster. Åt norr är en tillbyggnad som mot öster är sammanbyggd med sakristian och mot väster förbunden med tornet. (Lx2005-1350) Tillbyggnaden innehåller ekonomiutrymmen.

Kyrkans äldsta delar är uppförda av gråstensmurverk och de yngre delarna, såsom koret, sakristian, tornet och tillbyggnaden åt norr, av tegelmurverk.