Stäng fönster Katrineholm kn, STORA MALMS KYRKA 1:1 STORA MALMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdens äldsta delar närmast omkring kyrkan omges av en kallmurad naturstenmur, enligt uppgift återuppförd 1924. Vid ingången från kyrkbacken i väster finns en murad och putsad stiglucka som är avtäckt med kopparplåt. I stigluckan sitter svartmålade smidesjärnräcken. Stigluckan är från 1719.
I kyrkogårdens sydvästra hörn ansluter kyrkogårdsmuren till klockstapeln från 1736. Klockstapeln är uppförd på en hög putsad grund av sten med svarta ankarslutar i hörnen. Grunden är avtäckt med kopparplåt. Stapelns övre delar är uppförda av trä. Fasaderna har en sockel av liggande, vitmålade brädor och är däröver klädda med gulmålad locklistpanel med vitmålade hörnkedjor i trä. Klockstapeln kröns av en åttakantig lanternin som är klädd med slät, gulmålad panel. Lanterninen har två svarta urtavlor och ett urverk från 1766. Klockstapeln kröns av en klockformad, kopparklädd huv med en hög spira av koppar med ett klot och ett kors överst.
I kyrkogårdens nordvästra hörn ansluter kyrkogårdsmuren till sockenmagasinet från 1761. I mursträckningen längs vägen mot den tidigare prästgården är ett bårhus infogat i muren. Bårhuset är uppfört med natursten och delvis dolt under mark.
Längs kyrkogårdens murar är delar av äldre trädrader bevarade. Trädens rötter orsakar på en del ställen förskjutningar i murverket. I öster och söder växer en låg häck strax innanför kyrkogårdsmuren.
Kyrkogården har i nyare tid utvidgats i åt norr och öster. Utvidgningen avgränsas av en granhäck. Kyrkogårdens nya del ligger något lägre än den gamla delen. Trappor av natursten leder ned till den nya delen av kyrkogården. Kyrkogårdens samtliga gångar är grusade.
Kyrkogårdens minneslund är anordnad på den nya delen av kyrkogården, nordost om kyrkan.
På kyrkogården finns enstaka äldre gravvårdar bevarade. Omedelbart öster om koret ligger en gravhäll av kalksten från 1779. I övrigt präglas kyrkogården närmast omkring kyrkan av gravvårdar av sten och järn från 1800-tal och tidigt 1900-tal, varav flera har koppling till personer med anknytning till omkringliggande gods och bruk, bland annat familjen Bonde vid Eriksberg.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Sörmländska kyrkor 12, 1986.