Stäng fönster Växjö kn, SJÖSÅS 1:132 SJÖSÅS NYA KYRKA

Omgärdning
En mur i granit omgärdar kyrkogården. Den är utförd i huggen sten och kallmurad. På insidan av muren
är marken uppvallad och i väster går murens ovansida och marken i samma nivå.

Ingångar
Kyrkogården har en ingång som finns i öster. Den öppnas med fyra järngrindar, en dubbelgrind och två
enkla. De tillverkades 1865 av smeden Sjögren i Hornaryd och skänktes av bruksägaren Isak Sjöbring
på Thorsjö.

Gångsystem
En grusgång leder in till kyrkan och går runt hela kyrkobyggnaden,
den följer byggnadens form. Kvarter A och E
är omringade av grusgångar.

Vegetation
I trädkransens norra och södra sida växer oxlar och på
östra sidan björkar. På kyrkogårdsmuren växer styvmorsviol,
mandelblom och fetbladsväxter. Längs med
muren på östra sidan finns rabatter. Det finns inga häckar
på kyrkogården. Gravstenarna är placerade i linjer utan
rygghäckar.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är från tiden 1800-talets slut och framåt med störst antal från 1910 och fram till idag och
med en topp under 1940-50-talen. I och med att det är många gravvårdar från 1910-1950 är många av
diabas vilket var ett vanligt material vid denna tid. De från 1910-30-talen är smalare och högre med
polerad yta där den svarta blanka ytan tillsammans med den gråare matta bildar text och motiv. Motiven
är ofta kors eller växtornamentik. Gravstenarna från 1940-50-talen är ofta lägre och bredare, ibland med
antika formelement, där stenen är formad som ett tempel med pelare vid sidan och gavelformat tak.
Symboler i form av det latinska korset, soluppgången eller duvan pryder stenarna. I kvarter D finns från
1920-40-talet ett par sammanhängande områden med rester av linjegravar. Gravstenarna är rektangulära
liggande diabasstenar ofta med motiv av en uppgående sol eller endast med namn eller med en enkel
inskription. Raden närmast vägen i kvarter A kallades ”Herraraden”. Det var en rad med dyrare gravplats
och där finns idag ett antal större monumentala gravvårdar kvar.

Byggnader
Förutom kyrkan byggdes på andra sidan landsvägen ensockenstuga. På 1920-talet byggdes en ny skolbyggnad
norr om den första och den gamla övergick till att fungera som kommunalhus. Idag används
den som bostadshus. Den nya skolan drevs fram till 1960-talet då den lades ner och byggnaden ändrades
till församlingshem vilken den fortfarande används som. Bakom denna byggnad ligger kyrkstallet.
Kyrkstallet används idag som redskapsbod för kyrkvaktmästarna men inredningen med spiltor finns
kvar.

Beskrivning av enskilda kvarter, för kvartersindelning,se pdf.

Kvarter A
Allmän karaktär
Kvarter A är beläget i kyrkogårdens sydöstra del nära landsvägen. Kvarteret omgärdas av grusgångar. I
raderna närmast vägen står ett antal monumentala gravvårdar.
Gravvårdarna är placerade i tio rader och de vetter mot öster. Ryggarna på gravstenarna längst i väster
står precis i kant mot grusgången bakom.

Gravvårdstyper
I raderna i öster närmast vägen finns ett antal större monumentala gravvårdar som exempelvis den över
Kanslirådet Ridd Af K.N.O.M.M. fil jubel doktorn Gustaf Sandahl (1811 - 1893). Gravvården är i diabas,
hög och smal och avsmalnar uppåt i en pyramidform. Gravvården är inramad av ett gjutet järnstaket
och ytan är grusad. Gravvårdarnas ålder sträcker sig från 1890-talets slut och fram till 2000-talet. Flest
antal är från 1960-1980-talet. Gravstenarna är i diabas, grå och röd granit och formerna skiftar från mer
monumentala till naturstenar, men dominerande är breda lägre rektangulära stenar i granit och diabas.
I området finns även en gravsten från 1908 som är omgiven av två tujor som nästan döljer gravstenen.
Av andra gravstenar som är särskilt intressant är en låg urna med inskriptioner på dess sida. Bland titlar
märks exempelvis häradsdomare, f d kyrkovärd, prost, gratialist och mjölnare.

Kvarter B
Allmän karaktär
Kvarter B är beläget i sydvästra delen av kyrkogården. I dess norra och östra sida går en grusgång, grusgångarna
på de andra sidorna är igenlagda. Kvarteret består av fem rader gravvårdar. Vissa rader är mer
utspridda och glesa.

Gravvårdstyper
Största andelen gravstenar är ifrån 1940 - 70-talen men den äldsta är från 1890-talet och den yngsta
från 2000-talet. Gravstenarna är låga rektangulära och i diabas samt grå och röd granit. Utmärkande är
exempelvis ett modernt järnkors från 1988 med inskriptionen ”Endast det är riktigt viktigt som är evigt”.
Bland titlar märks exempelvis kyrkväktaren och husaren, furir, båtbyggaren, byggmästaren, f d furiren,
översköterskan och lantbrukaren.

Kvarter C
Allmän karaktär
Kvarter C har formen av ett L och är placerat i söder och väster. Området gränsar till kvarter A och B
och kyrkogårdsmuren. Kvarteret består av en rad och totalt ett 10-tal gravvårdar.

Gravvårdstyper
Störst antal gravvårdar är ifrån 1930-1950-talen. De är låga, rektangulära och huggna i grå och röd granit
samt diabas. Här finns även ett par familjegravar och utmärkande är ett vitt marmorkors. Bland titlar
märks banmästare, professor och lantbrevbärare.

Kvarter D
Allmän karaktär
Kvarter D ligger i den nordvästra delen av kyrkogården och gränsar till kyrkogårdsmuren i öster, kvarter
F i norr, kvarter E i väster och kyrkobyggnaden i söder. Kvarteret är omgärdat av grusgångar. Det är
ett inte fullt utnyttjat kvarter och består av elva rader och gravstenarna vetter mot öster. Kvarteret är i
storlek och form likt kvarter A.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är främst av diabas och grå granit vilket ger ett sammanhållande intryck. I kvarteret finns
rester av sammanhängande linjegravar. Dessa är från 1920-1940-talet med små rektangulära, liggande
gravstenar i diabas, enkelt dekorerade med exempelvis den uppgående solen eller med enkla inskriptioner.
I kvarteret står minnesvården över socknens första skolmästare från 1881, en hög granitsten som
restes av pastoratet.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarter E är beläget i kyrkogårdens nordöstra del. Kvarteret gränsar till kyrkan i söder, kvarter F i norr
och kvarter D i öster. Största andelen gravstenar är ifrån 1910-1930-talen och är av diabas. Övriga stenar
är av grå granit vilket ger ett sammanhängande intryck.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är främst av diabas och grå granit vilket ger ett sammanhållande intryck. Här finns såväl
högre smalare gravvårdar i diabas som låga rektangulära i grå granit eller diabas. Bland de gravstenar
som utmärker sig finns en i form av en stående hopslagen bok. Bland titlar märks exempelvis pastor,
murarmästare, f.d.S. och urmakaren.

Kvarter F
Allmän karaktär
Kvarteret är långsmalt och rymmer en rad med gravstenar. I den västra delen är de gravvårdar som har
tagits bort placerade. De ligger ner i gräset så att sidan med inskriptioner är synlig. I den östra delen står
gravvårdarna som är 10 stycken till antal och några är av mer monumentalt slag.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är främst i grå granit och diabas. Den äldsta gravstenen är från 1870-talet och den yngsta
från 2000-talet. Flest gravstenar är från 1930-talet. Här finns ett par monumentala gravstenar där den
äldsta är en av dem. Den senare är rest över Nils Petersson som var talman i Bondeståndet i riksdagen
1850 och 1859. Bland titlar märks exempelvis kyrkovärd, organist och folkskollärare, kyrkoherde, lantbrukare
och f d hemmansägare.