Stäng fönster Göteborg kn, LORENSBERG 61:1 VASA KYRKA

Beskrivning
Vasakyrkan är belägen i stadsdelen Vasastaden i centrala Göteborg. Stadsdelen består av en relativt tät stenhusbebyggelse med påkostade bostadshus med upp till sexvåningar. Kyrkotomten utgörs av ett mindre grönområde som är en del i ett större stråk med parker, platser och friliggande allmänna byggnader. Området planerades i omgångar i stadsplaner 1866, 1904 och 1907 och byggnadernas arkitektur och funktion är varierande. Här ingår universitetsbyggnaden (1904), Vasakyrkan (1905-1909), Studentkåren (den äldre delen 1931), Landsarkivet (1909-1911), Hvitfeldska gymnasiet (1915-1919), Götabergsskolan (1903-1906) och Handelsinstitutet (1913).

Kyrkotomten begränsas av Engelbrektsgatan i norr, Vasa kyrkogata i söder, Molinsgatan i väster samt Götabergsgatan i öster. Marken närmast kyrkan utgörs delvis av park och av grusade gångar. Framför entréerna finns granittrappor och vid Engelbrektsgatan återfinns en trapp- och terrassanläggning som avgränsas av ett granitstaket med järnräcken.

Kyrkan har ett fritt läge på tomten och en oregelbunden byggnadskropp som domineras av ett kraftfullt torn. Samtliga fasader är klädda med granit och har ett stort inslag av dekorativa element. Murytorna är omväxlande grov- och släthuggna. Karaktäristiska delar och detaljer är entrépartiets mosaikdekor och västgavelns rosettfönster.