Stäng fönster Skara kn, MUNKEN 31 M.FL. MUNKEN 31-35, 36-38

Beskrivning
Kvarteret Munken präglas i hög grad av den lekfullhet och experimentlusta som brukar förknippas med 1950-talets arkitektur. Utöver några äldre bostadshus finns i kvarteret kedje- och radhus samt friliggande villor, som tillsammans ger kvarteret en varierad men ändå väl sammanhållen karaktär. Med gaveln mot Domprostegatan ligger radhusen på fastigheterna Munken 31-35, ritade 1958 av arkitekt Drott Gyllenberg, och uppförda åren därpå. Radhuslängan utgörs av fem byggnader med entrésidan mot norr och trädgård, uteplats och balkong mot söder. Trots att de fem husen i själva verket utgörs av två snarlika varianter, upplevs de genom den enhetliga utformningen som en väl sammanhållen helhet. Husen utgör genom sina volymer och byggnadsmaterial något av sinnebilden för 1950-talets stilideal. Det gula fasadteglet på gavlarna, de tegeltäckta asymmetriska sadeltaken som kragar ut över balkongerna och fönsterpartierna är synnerligen tidstypiska. Byggnaderna vänder sina mest artikulerade fasader mot trädgårdarna i söder, och det är där som mycket av husens karaktärsdrag är koncentrerade. Fönsterpartierna vid uteplatser och balkonger i kombination med balkongfronter i två kontrasterande kulörer och vita betongpelare är mycket karaktäristiska stildrag för tiden då radhusen uppfördes.

Utpekat i Moderna Skara.