Stäng fönster Töreboda kn, MO 23:1 MO KYRKA

Beskrivning
MO KYRKA - Öster om Mo gamla kyrkogård är en nyare kyrkogård. Mellan den nya och den gamla kyrkogården går en smal asfalterad väg i nord-sydlig riktning.
GAMLA KYRKOGÅRDEN - Mo kyrka är öst-västligt placerad i norra delen av den avlånga kyrkogården, som sluttar mot väster. Huvudingången från parkeringsplatsen i söder utgörs av en nyare, dubbel smidesgrind med spetsbågar och överst två voluter. Grinden är upphängd mellan stolpar av sammanfogade kalkstenar med enkla bågreliefer och dubbla lockhällar. Från grinden leder en asfalterad gång till kyrkans sydportal. En likadan grind leder mot samhället i väster. Grinden är upphängd mellan stenstolpar, och innanför grinden är en stentrappa med fem trappsteg. Utmed sydmuren är en asfalterad gång. En grusgång går parallellt med västra kyrkogårdsmuren och denna korsas av en annan grusgång. Utmed kyrkans sydfasad leder en asfalterad gång och utmed tornet och norra långsidan. Kyrkogården inramas av en jämn, kallmurad stenmur samt av en rad med olika slags träd. I nordöstligaste hörnet saknas inramning. I södra delen av kyrkogården växer buskar, några tujor och väster om tornet en rad med lönnar i nord-sydlig riktning. . Kvartersindelning saknas, men gravstenarna är mestadels placerade parallellt med murar och gångar. Vissa gravvårdar omges av stenram.
NYA KYRKOGÅRDEN - Kyrkgården inramas genom trästaket och buskar mot väster och genom en jämn, kallmurad stenmur mot söder. En bred ingång i sydväst utgörs av en dubbel, nyare smidesgrind med spjälor samt överst en rad med kors. Grinden hänger mellan järnstolpar. En asfalterad gång leder mot nordväst. I väster är en smidd enkelgrind. Kyrkogården indelas i kvarter genom häckar. Den innehåller ett fåtal gravvårdar. Mitt på kyrkogården är en minneslund med soffor och med en halvcirkelformad damm, inramad av en stenläggning och buskar.