Stäng fönster Gotland kn, GARDE KYRKOGÅRDEN 1:1 GARDE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är uppdelad i en äldre och en nyare del, belägna intill varandra men utan direkt förbindelse. Den äldre och större delen, som är i det närmaste kvadratisk, bevarar den medeltida utsträckningen och är en av Sveriges bäst bevarade anläggningar från denna period. Den nyare och mindre delen, som är rektangulär och har en parkliknande utformning, tillkom 1955.

På kyrkogården finns inga andra byggnader än kyrkan och de nedan beskrivna stigluckorna. Marken är gräsbevuxen med undantag för gångvägarna (grus och betongsten) och området omedelbart intill kyrkobyggnaden, där marken är grusbelagd.

Båda kyrkogårdsdelarna omges av kallmurar av kalksten. Den nyare delen har låga murar medan den äldre delens murar är ca 1,25-1,65 m höga och 0,95-1,25 m breda.

I muren runt den äldre kyrkogårdsdelen har de fyra medeltida stigluckorna bevarats, varav den västra – kyrkogårdens huvudingång – är uppförd som ett stenhus med dubbla vindsvåningar. Den är byggd av kalksten med ut- och invändigt putsade väggar och fungerade fram till 1917 som sockenmagasin. Sadeltak med stomme av bilade virken med yttertaksbeklädnad av sågade träspån, spikade på en tät, ospåntad panel (äldre faltak). Bjälklag och golv av trä. Små kalkstensomfattade ljusgluggar i väster och öster med insektsnät på lösa träramar. Tjärad träport i den västra delen av passagen i markvåningen, vilken även är försedd med sittnischer i väggarna.

De södra, östra och norra stigluckorna är sinsemellan likartat utformade, uppmurade av kalksten och med putsade och vitkalkade fasader. Taken täcks av två lager falar, och alla tre är försedda med tjärade träportar. Dessa tre stigluckor benämns efter de gårdar de vetter: den södra kallas ”Tällby lukä”, den norra ”Robbenarve lukä” och den östra ”Prästluku”. Från varje stiglucka leder en grusgång fram till kyrkan, dock är stigen från huvudingången i väster samt gången utefter kyrkans södra fasad belagd med betongplattor.

På den äldre delen finns endast ett mindre antal träd i det nordöstra hörnet (ask) och ett enstaka träd i det sydvästra hörnet (lönn). Något egentligt solitärträd förekommer inte. Den yngre delen av kyrkogården har en krans av träd (oxel) planterad omedelbart utanför den omgivande kalkstensmuren, och i centrum av densamma är en minneslund med låga häckar, stenbänkar och ett fågelbad anlagd.

På den äldre delen av kyrkogården finns (1996) 159 synliga gravar, varav de flesta ligger söder om kyrkan. På den yngre kyrkogården finns 53 synliga gravar (1996).

Vid gravgrävning och andra arbeten på kyrkogården har fynd (dräkttillbehör i form av spännen, nålar och pärlor) från ett relativt stort antal vikingatida gravar påträffats, huvudsakligen norr och öster om kyrkan.

Övriga byggnader på kyrkogården
Några andra byggnader än de nämnda stigluckorna finns inte på kyrkogården.