Stäng fönster Lysekil kn, BRASTAD 1:13 BRASTADS KYRKA

Beskrivning
BRASTAD KYRKA ligger på en kyrkoplan, omgiven av en tuktad stenmur innanför vilken det växer tuktade häckar och några lönnar. Landsvägen löper förbi omedelbart väster om kyrkoplanen. I öster blir muren en stödmur eftersom kyrkoplanen här är högre än marken öster om kyrkan. Kyrkan är omgiven av en bred grusgång och gräsmattor, glest bevuxna med större lövträd och ett par granar. Från grinden i väster leder en allé med hårt tuktade lövträd upp till kyrkans västport. Norr om västporten finns ytterligare en ingång genom muren, och utanför denna finns en lövträdsallé.

KYRKOGÅRDEN är belägen norr och öster om kyrkan, invigd 1919, utvidgad åt nordost 1938 och 1968. Den omges av höga granhäckar, som också åtskiljer de olika delarna, med passage genom luckor i häckarna. Kyrkogården har en planering med rätvinkligt gångsystem emellan gräsbevuxna kvarter. Förhållandevis rikligt med låga häckar, lågt tuktade träd och pyramidklippta cypresser, framförallt i den västliga (och äldre) delen. I den östra och yngsta delen står gravvårdarna mer öppet i kvarteren.
I norr ligger dels en modernare EKONOMIBYGGNAD av trä, och dels ett GRAVKAPELL från 1942, uppfört med fasader av råhuggen granit och pyramidtak under mörkbrunt glaserat tegel, krönt med kopparkors. Kapellet ligger något försänkt och omges av granar och cypresser.

DEN ÄLDSTA KYRKOGÅRDEN, där Brastads gamla kyrka låg, är belägen i dalgången ca 300 m sydsydost om kyrkan. Den är omgärdad av en stenmur med låg häck innanför, tillsammans med höga almar. Ingång i väster mellan korskrönta granitstolpar utan grind. En grusad gång delar kyrkogården två gräsbevuxna kvarter.
Gravarna är mestadels försedda med låga stenramar, de äldre från början av 1900-talet. Några äldre vårdar finns, bl a ett par större liggande hällar från 1800-talet, ett smideskors från 1832, och två smidesstaket. Strax utanför kyrkogårdsgrinden ligger en låg byggnad, förmodligen STALL, med tjocka stenmurar och tegeltäckt sadeltak, krönt av en vindflöjel med årtalet 1788. Vindflöjeln härrör från gamla kyrkans torn.