Stäng fönster Flen kn, HYLTINGE KYRKA 1:1 M.FL. HYLTINGE KYRKA

Beskrivning
Hyltinge kyrkas kyrkogård består av en äldre del kring kyrkan och en 1892 genomförd utvidgning på kyrkans norra sida i sluttningen ned mot Kyrkån. Den äldre och den yngre delen sammanbinds av en kallmurad granittrappa med svartmålade järnräcken på vardera sidan. På Kyrkåns norra sida ligger den övre kyrkogården från 1915 med ett gravkapell uppfört 1920.
Den äldre delen av kyrkogården närmast omkring kyrkan omges av en kallmurad terrassmur. Öster om kyrkan ansluter en kallmurad bogårdsmur, vilken omsluter den nedre delen av kyrkogården i öster, norr och väster. Den övre kyrkogården omges av en hög granhäck.
Vid kyrkogården kring kyrkan finns äldre trädrader delvis bevarade, dels längs kyrkogårdsmurarna dels längs de grusade gångarna. Utvidgningen från 1892 har i huvudsak gravvårdar från sent 1800-tal till 1900-talets första hälft. Enstaka gravvårdar är utförda med gjutjärnsstaket eller sargar av granit och har grusade ytor. Kyrkogårdens grusgångar är på flera ställen igenlagda/igenväxta med gräs.
Söder om kyrkan finns ett gravkor över familjerna Lewenhaupt och Wachtmeister. Gravkoret är enligt uppgift ritat av arkitekten Ivar Tengbom.
Kyrkogårdens minneslund är anordnad norr om kyrkan i sluttningen ned mot ån.