Stäng fönster Vara kn, SLÄDENE 10:6 SLÄDENE STOREGÅRD

Beskrivning
Byggnadsminnet Slädene Storegård är en jordbruksfastighet vars äldsta delar består av en huvudbyggnad och en flygel samt en större parkliknande trädgårdsanläggning väster om huvudbyggnaden.

Skyddsområdet omfattar ett flertal ekonomibyggnader öster om och sydost om huvudbyggnaden. Utanför skyddsområdet ligger i anslutning till gården ett fd stall i norr och en fd arbetarbostad (statarbostad) i söder.

Huvudbyggnaden (5) är av putsad och vitkalkad sten i en våning under brutet skiffertak, uppförd 1737 efter B E Garlbergs ritningar. I viss utsträckning i överensstämmelse med 1732 års typritning för översteboställen. Den ursprungliga rumsindelningen är i huvudsak bevarad liksom delar av äldre fast inredning såsom bröstpaneler, listverk och spegeldörrar från 1700-talet samt några kakelugnar från 1800-talet.

Flygelbyggnaden (7), en f d köksflygel och brygghus, är av lockpanelat och gulmålat timmer under tegeltäckt valmtak. Äldre fast inredning är delvis bevarad. Uppförd möjligen vid 1600-talets slut, omändrad till brygghus 1737. Framför ingången ligger en stenhäll som möjligen kan vara en gravsten.

Ovanstående byggnader omfattas av skyddsbestämmelser. Inom skyddsområdet, eller med anknytning till gården, finns även följande byggnader:

Norr om huvudbyggnaden ett fd traktorgarage (12) som används som vedbod, strax utanför skyddsområdet ligger ett fd stall (4).

Söder om huvudbyggnaden en fd mejeribyggnad (3) från 1920-talet av trä med murad källarvåning. Fasader av vitmålad locklistpanel under plåtavtäckt sadeltak.

Öster om huvudbyggnaden ett spannmålsmagasin (8) från 1800-talets mitt av rödfärgat och lockpanelat timmer under sadeltak.(Senare tillbyggnader i nordost ingår ej i byggnadsminnet).

SO om mejeribyggnaden en verkstadsbyggnad (9) av rödfärgat och locklistpanelat trä under tegeltak. Byggd omkring 1900.

Söder om verkstadsbyggnaden en stor ekonomibyggnad (10) delvis uppförd efter en brand 1942. Byggnaden har T-formad plan, med vinkelbyggd ladugård av dels vitputsad sten med träöverbyggnad för höloft med rödfärgade väggar, dels helt i trä. Det tredje vinkelbenet är loge/foderlada. Idag fungerar byggnaden bl a som svinhus.

Längst i söder ett uthus (11) tillhörande en fd statarbostad (6) strax utanför skyddsområdet.