Stäng fönster Mölndal kn, GUNNEBO 1:27 GUNNEBO SLOTT

Beskrivning
Anläggningen omfattar själva slottsbyggnaden, två flygelbyggnader, orangeri, f d arbetarbostäder samt ekonomibyggnader.

På Gunnebo slott finns tre typer av trädgårdar; stilträdgården, landskapsparken och nyttoträdgårdarna. Slottsträdgårdens närmaste omgivningar med Apollos kulle, Orangeriberget och Floras kulle bär tydliga spår av engelsk park med slingrande gångvägar, terrängtrappor och fritt placerade träd. På Halls tid fanns även ett elegant litet lusthus i form av ett erimitage i detta område. Dessa anläggningar tillkom samtidigt med slottet och slottsträdgården är med stor sannolikhet ett verk av Carlberg.

Stilträdgården, också kallad fransk barockträdgård, är en arkitektonisk park där växtligheten är hårt tuktad av människohand. Den är rikt utsmyckad med möbler, statyer, prakturnor och exotiska växter. Arkitekten Carlbergs bevarade ritningar utgör en stor del av underlaget för det rekonstruktionsarbete som bedrivits i stilträdgården.

Köksträdgårdarnas produktion av nyttoväxter var en viktig del av hushållets försörjning och något som man gärna visade fram. Nytta och ekonomi hade mot slutet av 1700-talet kommit att bli hedervärda begrepp.