Stäng fönster Östersund kn, HÄGGENÅS PRÄSTBORD 1:7 HÄGGENÅS KYRKA

Beskrivning
Vägen mellan Häggenås och Österåsen skär genom kyrkplatsen. Ytan söder om vägen togs i anspråk vid en utvidgning av kyrkogården kring 1930 och ett gravkapell placerades i en axel från kyrkans sydportal. Kapellet har ett klassicistiskt formspråk som överensstämmer väl med kyrkans gestaltning. Gravkvarteren är rätvinkligt långsmala och strukturen förstärks av häckar. Intill denna kyrkogård ligger vaktmästarlokalerna som nyligen byggts till.

Norr om vägen inramas kyrkobyggnaden av den ursprungliga kyrkogården. Den präglas av sentida låga gravvårdar i sten. Den i socknen födde skulptören Olof Ahlbergs gravurna i koppar är uppställd söder om tornet och skiljer ut sig från mängden. Några äldre gjutjärnsvårdar har ställts upp i kyrkogårdens övre kant och belysningsstolpar står efter huvudaxlarna. Grusgångar och enstaka häckar inramar kvarterens gräs. De tre stigportarna har här liksom på den nya delen grindar i gjutjärn och smide infattade i vitputsade kvadratiska stolpar som avtäckts med röd plåt och försetts med krönprydnader. Kyrkogården är nyligen utvidgad i öster men ytan har ännu ej tagits i bruk för gravsättning. En enkel minneslund är anlagd här.