Stäng fönster Gotland kn, GRÖTLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 GRÖTLINGBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är rektangulär och består av en äldre del – kring kyrkan – och en nyare del, tillkommen 1930, norr därom. Den äldre delen breddades åt norr 1800-talet i ett tidigare utbyggnadsskede. Enligt uppgift har betydande jordmassor påförts de södra och östra delarna av den gamla kyrkogården, och dessa delar avgränsas följaktligen mot omgivande mark med ca 1,5 m höga terrassmurar av sandsten. Marken är gräsbevuxen, och båda kyrkogårdsdelarna omges i övrigt av kallmurar av sandsten, höjden varierar mellan 0,9-1,1 m. I muren som skiljer de båda kyrkogårdsdelarna är en medeltida portal sekundärt infogad, och i samband med utvidgningen togs två ingångar upp i väster respektive öster.

Kyrkogården har fyra ingångar. Huvudingången till den äldre delen av kyrkogården utgörs av en sandstenstrappa i söder. I det sydvästra hörnet finns mot prästgården en enkel grind i muren där det tidigare skall ha funnits en medeltida portal, ”Brudportalen”, och i öster finns två grindar som leder till respektive kyrkogårdsdel.

Gångarna på den gamla kyrkogårdsdelen, vilka genomgick omfattande förändringar 1964-65, belades 2005 med asfalt med inpressat kalkstenskross. Gångarna på nya kyrkogården är grusbelagda. De flesta av gravarna på den gamla kyrkogården ligger norr om kyrkan, vilket är ovanligt. Förhållandet har sannolikt sin grund i den medeltida prästgårdens placering omedelbart söder om kyrkan.

Utmed den äldre kyrkogårdens murar märks ett fåtal lövträd. På den nya kyrkogården är lindar planterade utmed murarna.

Övriga byggnader m.m. på kyrkogården samt kyrkogårdens inhägnad
I den medeltida kyrkogårdens norra mur står en liten stiglucka av sandsten med ett överkragat tak av samma material.

Regnvattnet från stuprören på kyrkan leds bort via brunnar och infiltrationsledningar i marken.
Kyrkogården, såväl den gamla som den nya delen från 1920-talet, omges av murar av sandsten (i söder och öster delvis i form av terrassmurar).

Övriga byggnader på kyrkogården
I muren som skiljer de gamla och nya delarna av kyrkogården åt finns som nämnts en medeltida portal av sandsten, återuppsatt på ny plats vid kyrkogårdens utvidgning på 1800-talet.
Utanför kyrkogården i öster ligger dessutom en enkel förrådsbyggnad av trä.