Stäng fönster Arboga kn, GÖTLUNDA KYRKA 1:1 GÖTLUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är långsträckt i nord-sydlig riktning och omger kyrkan på alla sidor. Större utvidgningar har skett 1747-48, 1864, 1876-80 och 1918-20. Ett ännu nyare område med minneslund, anlagt 1972, finns utanför norra kyrkogårdsmuren. I söder vidtar ett parkområde, med ett tjugotal lönnar, som sträcker sig bort till prästgården.

Kyrkogårdens äldre del inhägnas på tre sidor av en huggen stenmur från 1864, bevuxen med olika sedumarter. Huvudingången i väster och norra ingången utgörs av dubbla spjälgrindar av svartmålat gjutjärn mellan kraftiga grå granitstolpar, krönta med runda stenkulor. Likadana grindar men med enklare stolpar finns i sydost och sydväst.

Grusade gångar förbinder de sammanlagt sju gravkvarteren. Området skuggas av ett femtiotal mäktiga lövträd. Dessutom förekommer många stora buskar och häckar.

Stor särprägel besitter de två kvarteren söder om kyrkan, med tidiga 1900-talsgravar som genomgående har kvar stenramar och krattade grusbäddar. Att detta äldre gravskick bevarats i så stor skala är ovanligt.

Övriga kvarter har genomgått en mer gängse utveckling och blivit till större delen grästäckta sedan mitten av 1900-talet. På östra sidan finns det så kallade allmänna varvet, där de avlidna begravts allteftersom dödsfallen inträffade, från 1700-talet fram till 1973.

I kyrkogårdens sydvästra hörn står ett sockenmagasin, uppfört av gråsten 1760, utvändigt spritputsat och täckt med spånklätt, brutet valmtak. Över ingångsdörren sitter en skulpterad minnesplatta i kalksten. Efter sockenmagasinets upphörande 1857 har byggnaden använts som bår- och redskapsbod. På motsatt sida av kyrkogården finns ett gravkapell, byggt 1930 efter arkitekt Bernhard Schills ritningar.