Stäng fönster Borgholm kn, EGBY KYRKA 2:1 EGBY KYRKA

Beskrivning
Egby kyrkogård är en av Ölands minsta kyrkogårdar. Den är i det närmaste rektangulär till formen men beroende på läget utmed vägen genom samhället så är rektangeln inte lagd i helt rak nord-sydlig riktning. Gravplatser finns främst söder om kyrkan men också öster och norr om. I norr har dock få gravplatser tagits i bruk. Kyrkogården är indelad i tre kvarter, A-C.

Omgärdning
Kyrkogården omges i alla fyra väderstreck av en kallmurad kalkstensmur.

Ingångar
I söder och nordost: Dubbla svartmålade smidesgrindar mellan stolpar av kalksten. I nordväst: Enkel svartmålad smidesgrind fäst i muren.

Vegetation
Trädkrans: Runt stora delar av kyrkogården växer lönnar, askar och en lind. I öster saknas trädkrans eftersom äldre träd nyligen har tagits ner.
Övrigt: Utmed gången från kyrkogårdens ingång i nordost fram till kyrkan samt utmed gången fram till kyrkans västra ingång är stamsyrener planterade. En stamsyren står också utmed gången från kyrkogårdens södra ingång. Vid minneslunden finns en häck av liguster.

Gångsystem
Från kyrkogårdens ingång i söder leder en grusgång fram till kyrkans södra ingång. Från ingången i nordost fram till kyrkans södra sida och vidare utmed långhuset fram till kyrkans västra ingång går en gång belagd med kalkstensflis.

Gravvårdstyper
På Egby kyrkogård finns i dag en äldre gravhäll av kalksten bevarad. Den ligger vid vaktmästeriets östra vägg och har ett inhugget bomärke. På kyrkogården är de äldsta vårdarna från slutet av 1800-talet. Dessa är också de mest i ögonfallande vårdarna på kyrkogården. De är höga stående gravvårdar av svart eller grå granit. Deras utformning hämtar inspiration från nationalromantiken och klassicismen.
Från nationalromantiken kommer de oslipade stenytorna och osymmetriska formerna. Avsikten är att föra tankarna till förhistoriska gravmonument. De klassicistiska dragen går i motsatt riktning. Dessa vårdar är slipade och symmetriskt uppbyggda. Typiska klassicistiska dekorelement är girlanger, kvistar och brinnande oljelampor. Under 1930-40-talen införde många kyrkogårdar restriktioner när det gällde gravvårdarnas höjd. På Egby kyrkogård hade man beslutat att vårdarna fick vara max en meter höga. Gravstenarna blir under dessa årtionden lägre och de har ofta en rektangulär uppbyggnad. De nationalromantiska dragen försvinner medan de klassicistiska bli än mera framträdande. Typiska är de parställda kolonnerna och flacka, trekantiga krön. Gravvårdarna har under 1900-talets andra hälft fortsatt att vara låga och rektangulära. Det sistnämnda draget blir alltmer utpräglat under 1960-70-talen. Vanliga dekorelement från den tiden är kors och blommor. Under 1970-talet blir talldungar och soluppgångar populära. Idag kan man se en trend mot alltmer individuellt utformade vårdar. Förr var det vanligt att man på gravvården angav den dödes yrkestitel. Titlarna blev ovanliga under 1900-talets andra hälft men idag kan vi se dem komma tillbaka i form av dekor som visar på ett yrke eller ett personligt intresse. På gravvårdarna på Egby kyrkogård är det också mycket vanligt att man anger från vilken by eller gård den döde kommer.

Minneslund
Minneslunden ligger norr om sakristian utmed kyrkogårdsmuren. Platsen omges av en liguster häck. In i minneslunden leder en gång belagd med kalkstensflis. I norra delen av platsen står ett träkors och framför det finns en rabatt för rosor och sommarblommor.

Byggnader
I kyrkogårdens nordvästra hörn står en byggnad som idag rymmer förråd och verkstad. Byggnaden har en spritputsad fasad med släta omfattningar. Pulpettaket är belagt med tegel och snickerier är svartmålade. Byggnaden är troligen den bod som byggdes av Olof Olofsson 1774 och som användes som bårhus. År 1800 togs beslut om att utvidga byggnaden men det är inte känt om det beslutet verkställdes.

Beskrivning av enskilda kvarter/områden
Kvarter A-C

Allmän karaktär
Av de tre kvarteren är kvarter A det största med 312 gravplatser. Kvarter B har 271 platser och kvarter C 64. En del av platserna i kvarter A och B är urnplatser men dessa har inte tagits i bruk. I kvarter C finns endast två gravvårdar. Kyrkogården är insådd med gräs och gravvårdarna står placerade i rader vända mot öster eller väster. Det hela ger ett enkelt och enhetligt intryck.

Gravvårdstyper
I kvarteren A och B finns en bladning av vårdar från slutet av 1800-talet fram till idag. Den äldsta vården på kyrkogården från 1873 står i kvarter B. De höga stående gravvårdarna från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är framträdande men de flesta vårdarna är låga rektangulära stenar med utformning och dekor typisk för 1900-talets olika årtionden. Materialet är främst svart och grå granit. Det finns även enstaka av röd granit. Det är också mycket vanligt med vårdar av kalksten, men i övrigt finns inga vårdar av andra material. Bland kalkstensvårdarna finns en hög vård med nygotiska drag krönt av en urna. Denna typ av vårdar, med lite olika utformning, förekommer i enstaka fall på öländska kyrkogårdar. Att ange den dödes yrkestitel är vanligast i kvarter B. De vanligaste titlarna är lantbrukare, hemmansägare och kyrkvaktmästare. Dessutom finns titlarna mjölnare, ålderman, kantor, handlanden och snickare. På nästan alla gravvårdar anges från vilken by eller gård den dödes kommer.