Stäng fönster Arboga kn, STURESTADEN 3:5 S:T. NIKOLAI KYRKA

Beskrivning
Nicolai kyrka ligger i stadskärnans norra utkant. Gränsande på kyrktomtens södra sida ligger den före detta prostgården - idag församlingens kontor - med timrad, reveterad huvudbyggnad från 1885 i nyklassicistisk stil. På tomten finns också två enklare faluröda uthus, en länga bodar och källare bevarade.

Kyrkogården är anlagd på en höjd, omgärdad av en bogårdsmur av tuktad sten i bruk. De äldsta delarna kan vara medeltida, men stor omläggning gjordes 1797. Huvudingången i väster är en stiglucka, tegelmurad och med gult avfärgad slätputs. I stigluckans valv sitter en dubbelgrind av svartmålat järn. Södra sidans muröppning har en dubbelgrind mellan tegelstolpar, slätputsade och avfärgade i gult. De har pyramidformiga krön.

Tomten, till stor del gräsbevuxen, sluttar åt alla håll. Från stigluckan i väster leder en bred, grusad huvudgång kantad av kastanjer. Totalt växer ett 50-tal träd på området (björk, lönn, rönn, alm, lind, ek, ask och gran). Dessutom finns en mängd små och stora prydnadsbuskar, däribland syrener och berberis.

Samtliga gravar omges av mönsterkrattade ytor. Generellt sett står vårdarna glest och uppvisar stor variation i storlek och utformning – högresta obelisker, pelare och kors, liggande i form av pulpeter eller en uppslagen bok. Materialen är kalksten, marmor, granit och järn. Många gravplatser omges av stenram, i några fall rikt ornerade järnstaket eller ornerade järnkedjor på sten- eller järnstolpar. I kyrkogårdens sydöstra hörn finns en tidigare likbod från 1763, murad av gråsten med gavelröste av slät, stående panel