Stäng fönster Hjo kn, KORSBERGA 1:24 M.FL. KORSBERGA KYRKA

Beskrivning
Den timrade salkyrkan ligger med koret åt öster i den norra delen av den närmast kvadratiska lilla kyrkogården. Eftersom denna upptar hela platån på en gruskulle, med undantag för en utlöpare åt söder beväxt med furor, utgörs inhägnaderna på alla fyra sidor av kallmurade stödmurar. I väster och öster är sluttningen brant. I muren finns tre öppningar, en i nordost, en i nordväst och en motsvarande i sydväst. Alla har de kulprydda grindstolpar av kalkstenshällar från Kinnekulle. De bär alla upp smidda pargrindar. Upp till den nordvästra grinden leder från parkeringen en asfalterad gång med avsatser, vilken kröker från väst. Denna har ett svart järnstaket, liksom det västra murpartiet. Några silvergranar omger gången. Muren och stolparna med sina grindar kom till stånd 1841 i samband med borttagandet av de gamla murkna och misskötta träbalkarna och en utvidgning av kyrkogården. Längs utsidan av kallmuren finns några inte helt sammanhållna rader av gamla lövträd, troligen härrör även de från 1841. I söder står klockstapeln. Kyrkogården uppdelas av ett antal raka vinkelrätt korsande grusgångar som bildar små rektangulära gravkvarter med gräsmattor. Detta gäller främst den södra delen. Gravstenarna står i nord-sydliga rader och kantas på baksidorna av låga häckar. De härrör främst från mitten av 1900-talet. Norr om kyrkan är främst familjegravar, de flesta av dem är sekelgamla och har inhägnader av i form av små stenmurar eller järnstaket. Grusgången som leder från den nordöstra grinden är belagd med plattor fram till trärampen vid kyrkans portal.
På andra sidan vägen i väster är en rektangulär nyare kyrkogård med kallmurar av gråsten och grind mot vägen. Från denna går en bred gång till det lilla gravkapellet i väster. Längs innersidan av muren löper en rad av lövträd. Emedan den gamla kyrkogården blivit för liten tillkom denna kyrkogård efter lång planering år 1888.