Stäng fönster Berg kn, BERGS PRÄSTBORD 1:1 M.FL. BERGS KYRKA

Beskrivning
Det förekommer en medveten björkplantering i och runt anläggningen, på endera sida om mittaxeln till kyrkans sydportal står två stora ädelgranar. Kyrkogården omger kyrkan i tre väderstreck, i väster löper vägen förbi. Två slätputsade vita grindstolpar står på var sida om kyrkan och genom svarta smidesgrindar leds besökarna in på kyrkogården. Den södra ursprungliga delen avgränsas av en tjock kallmurad bogårdsmur som bildar en terrassering mot sockenstugan. I terrassmuren ligger två gravkapell i souterräng. Det är vitputsade byggnader med brutna spånklädda tak. Båda är ursprungliga till karaktären med vackert smide på dörrar och på taknock. Den östra ligger mittför sydportalen och en grusgång leder mellan byggnaderna. I denna del finns ett glest bestånd av vårdar, flera av järn. Den östra delen har en välordnad karaktär med gravar utmed långa raka häckar. Glest med björkar växer på anläggningen som präglas av gräsytor avdelade genom grusgångar. Norr om kyrkan finns häckindelade äldre gravar med relativt många vita träkors. Dominerar gör dock låga stenvåder. Det här avsnittet omgärdas av ett vitt trästaket. Omedelbart utanför kyrkogården i nordväst ligger ett modernt bårhus med slät vit fasad och plåtklätt sadeltak.

Gamla kyrkogården ligger vid stranden sydväst om kyrkan , ca 300 m bort. Vägen fram till den avskilt belägna, granhäcksomgärdade begravningsplatsen omges av en urglesad björkallé. Den magra björkallén fortsätter inne på kyrkogården som är bevuxen med flera i rad planterade björkar samt två tujor och en ädelgran. Den slutna anläggningen, väl dold bakom granhäckarna nås via två ingångar, en mot byn och en mot sjön. Granhäcken är tät, hög och tuktad. Entrén i norr kantas av två grindstolpar utan grind, putsade med toppiga krön. En grusgång löper genom kyrkogården till öppningen mot sjön som endast är ett valv i häcken. Här finns endast två kvarter med ganska glest med gravar. De flesta vårdarna är i sten och utan ansenlig ålder men det finns även några äldre järnkors samt träkors, vitmålade och förnyade.