Stäng fönster Kungälv kn, SOLBERG 8:1 SOLBERGA KYRKA

Beskrivning
SOLBERGA KYRKA ligger på den äldsta och södra delen av kyrkogården, som består av flera delar av olika ålder. Alla delar är omgärdade av kyrkogårdsmurar, har grusade gångar i rutnätssystem och gräsbevuxna kvarter.
DEN ÄLDSTA DELEN innehåller i sig utvidgningar som gjordes åt norr och söder 1867-69 samt åt väster 1905. Den senare ligger aningen lägre än de äldre delarna och en låg slänt skiljer dem åt. Ingångar i muren genom smidda järngrindar mellan grindstolpar av granit. Höga uppvuxna almar och lindar står innanför muren. I kvarteren ligger gravarna tätt, de flesta med ram och förhållandevis många med höga och halhöga vårdar. Många av gravvårdarna är från 1900-talets första hälft. Några äldre gravvårdar, bl a en skifferhäll av 16-1700-talstyp samt några järnkors står lutade mot muren.
NÄSTA UTVIDGNING ligger omedelbart norr om den äldre delen och anlades 1947-48 efter ritningar av Axel Forssén. Innanför dess mur står oxelträd planterade, och i dess östra del ligger en vit byggnad innehållande bårhus och förråd, byggd 1952. Ingång i väster genom en bred grind mellan satta grindstolpar av sten. I kvarteren låga vårdar på gravplatserna, som ofta också har gravramar. Norr och öster om denna del ligger DEN YNGSTA DELEN från 1972. Den nås från de äldre delarna men har också en egen ingång med grindar mellan putsade grindstolpar. Den är planterad med oxel och har rygghäckar mellan gravraderna. I det parti som ligger öster om bårhuset har nyligen en minneslund anlagts.