Stäng fönster Askersund kn, OLSHAMMAR 6:14 BIRGITTAKYRKAN, OLSHAMMAR

Beskrivning
Birgittakyrkan är belägen på ett näs i en vik av nordvästra Vättern, i utkanten av Olshammars tätort. Den gräsbevuxna marken kring kyrkan sluttar starkt i öster. Framför kyrkan i väster finns en grusad gårdsplan tillhörande Olshammarsgården med sin huvudbyggnad nordväst om kyrkan och flygel i väster. Båda dessa byggnader från tidigt 1800-tal är i två våningar med gula putsade fasader och tegeltäckta sadetak. Söder om kyrkan är en reveterade liggtimmerstuga från tidigt 1700-tal, den s k Birgittastugan som idag används av hembygdsföreningen.
Cirka 50 m norr om kyrkan finns den år 1911 anlagda begravningsplatsen omgärdad av gjutjärnskedjor och klippta häckar.

Kyrkan ingick som en del av Olshammars gård, vilken mest blivit känd genom författaren Verner von Heidenstam, som föddes på gården 6 juli 1859.

Stiftsantikvarie Lotta Eriksson 2003
Inventeringstillfället 2007