Stäng fönster Tidaholm kn, ACKLINGA 12:1 ACKLINGA KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger centralt på en rektangulär kyrkogård, med koret åt öster. Kyrkogårdens norra hälft är en utvidgning från 1943. Kring kyrkogården löper en kallmurad stödmur av råbruten kalksten samt en syrenhäck. Båda delarna har ingång i väster. Den äldres är belägen mitt för kyrkans västportal och kantas av murade stolpar med vitkalkad spritputs och krönande klot. Dessa bär en smidd pargrind samt en järnbåge med armatur och kors. Den nya delens ingång omges av murade kalkstensstolpar med smidd pargrind. Mellan ingångarna och kyrkan löper raka grusgångar som omsluter denna. Direkt nordost om kyrkan står en tiondebod. Dennas nordvägg hänger samman med en mur av grovt tuktad kalksten, vilken löper rakt åt väster. Muren härrör från omkring 1700 men vilar på en medeltida grund och restaurerades grundligt 1991, varvid den ommurades med befintlig sten, fick nya täckhällar och grästorvtäckning. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Ett flertal i den äldre delen har stenram med grusad yta och två har järnstaket. 1975 påträffades direkt norr om kyrkan en medeltida gravläggning. Den nya delens östra hälft är ännu inte tagen i anspråk för gravsättningar. Flera äldre lövträd, främst lönn och ek, ger karaktär åt kyrkogården.
ÄLDRE KYRKA - Den romanska kyrkan bestod enligt en teckning i Peringskiölds Monumenta av långhus med smalare rakt kor, sakristia och vapenhus. Ett västtorn red på långhusgaveln. Allt var uppfört av huggen sandsten. Enligt en inskription på latin målades interiören 1483 av Nils Turfva. Kyrkan revs 1777 och stenmaterialet återanvändes i den nuvarande. Det är oklart om det finns några rester av det medeltida murverket i dagens.