Stäng fönster Uddevalla kn, THORILD 12 GALLIONEN

Beskrivning
Det f s Domusvaruhuset, nu affärshuset Gallionen, är en stor en- till trevåningsbyggnad som fyller hela kvarteret. Markplan är helt fyllt av affärslokaler med tillhörande utrymmen. Andra våningen upptas till tre fjärdedelar av ett öppet parkeringsdäck. Sista fjärdedelen innehåller kontorslokaler i det som tidigare var en restaurangdel. Ovanför en del av parkeringsdäcket finns också kontorslokaler i en tredje våning.
Byggnaden har två "framsidor" vettande mot gågatorna Kungsgatan och Norra Drottninggatan, och två "baksidor" vettande mot en genomfartsgata och mot en mindre gata, vid den senare finns också byggnadens lastbryggor.
Exteriört har byggnaden en mycket karaktäristisk utformning genom sina formgjutna betongelement, som ger framförallt parkeringsdäcksvåningen ett mycket karaktäristiskt utseende. Utformningen kan hänföras till den kortlivade arkitekturströmningen som kallades brutalism och som främst kom till användning på sent 1960-tal och tidigt 1970-tal.
Den ursprungliga huvudentrésidan är den mot Norra Drottninggatan, och där finns också mycket karaktäristiskt för 1970-talets Domusvaruhus en restaurangdel ovanför gatuplanet, med sina fönster vettande ner mot gågatan utanför. Restaurangen är inte längre kvar.