Stäng fönster Skellefteå kn, BJURÖN 6:1 BJURÖKLUBBS FYRPLATS

Beskrivning
Bjuröklubb är Västerbottens östligaste del, så östlig att om navigatören lägger en rakt sydlig kurs, så skulle destinationen bli Vasa och Finska fastlandet, därefter Lettlands kust. Bjuröklubb är också ett naturreservatet omfattar en tydligt avgränsad halvö i havet. Området har ett exponerat läge i Bottniska viken. Fyren byggdes 1859 men platsen användes som kustkase flera hundra år före själva fyren. Den stora mängden fornlämningar på Bjuröklubb härrör ofta från “sjöbruk”, de marina näringarna. Vid mitten av 1850-talet fiskade drygt 50 båtlag från Bjuröklubb. Ett fördelaktigt geografiskt läge, sälförekomst och inte minst isläget gjorde Bjuröklubb till ett sälfångscentrum. Härifrån gjorde säljägarna månadslånga jaktresor på vårisarna. Säljakten minskade gradvis efter en sista blomstringstid på 1930- och 40-talen. Den upphörde helt 1974, då sälen fridlystes. Några av fiskelägets stugor finns fortfarande kvar där, nu i form av sommarstugor. KÄLLA: Länsstyrelsen i Västerbottens län