Stäng fönster Västerås kn, SKULTUNABY 3:1 SKULTUNA KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrka med en kyrkogård, kyrkogården är uppdelad i tre delar, samt ett bårhus.

Kyrkogården består av tre klart urskiljbara delar: den äldsta närmast runt kyrkan, den norra tillkommen vid utvidgning 1884 och den västra anlagd 1925 i sluttningen mot Svartån.
Äldsta kyrkogården omges av en kallmur i gråsten. Ingångarna i öster, söder och norr har murade, putsade grindstolpar med kraftiga järngrindar. Därifrån leder grusgångar runt kyrkan och parallellt med muren. På murens insida runt hela kyrkogården växer lind, ek, ask, lönn och alm. Framför kyrkans västport leder en trappa ned till västra kyrkogården, inhägnad i söder och väster av en tät, mer än två meter hög granhäck. Mot förbipasserande Lillhäradsvägen i norr finns en trappstegsformig mur av granitblock med hällar på krönet. I övergången mellan gamla och västra kyrkogården i nordost är byggt ett kubformigt bårhus med väggar av natursten. På andra sidan om Lillhäradsvägen ligger norra kyrkogården, kantad av höga lindar som ger en skuggig och lummig miljö.
Gravkvarteren är genomgående gräsbevuxna och låga granitvårdar dominerar. Söder om kyrkan finns några mer påkostade, höga gravvårdar med järnstaket. Invid gravkoret i öster finns tre järnhällar som ursprungligen låg inne i kyrkan. Norra kyrkogårdens fyra kvarter kantas av häckar. På västra kyrkogården är ett område reserverat och iordningställt som minneslund. För gräsytorna finns ett i marken nedgrävt bevattningssystem.