Stäng fönster Söderköping kn, SANKT LARS 4 SANKT LAURENTII KYRKA

Beskrivning
S:t Laurentii kyrka är belägen i Söderköping. Den är uppförd av tegel, sannolikt i slutet av 1200-talet. Den nuvarande utformningen härstammar sannolikt från tiden efter en omfattande stadsbrand i slutet av 1400-talet. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, ett lågt sidoskepp i norr samt sakristia vid korets norra sida. En klockstapel är placerad norr om kyrkan. Kyrkan är uppförd av tegel i munkförband med inslag av gråsten i västra gaveln. Gråstensmuren kan eventuellt härröra från en äldre kyrka. Såväl kyrkans västra och östra gavel som sakristians norra gavel är försedda med blinderingar. På sakristian är S:t Laurentii avbildad. Under takfoten finns en blinderingslist med spår av textornamentik. Kyrkan täcks av ett högt sadeltak med en centralt placerad takryttare. Det övre takfallet, norra sidoskeppet, takryttaren samt sakristietaket är belagda med spån. Det extra sidoskeppet på norra sidan är belagt med skiffer och det södra sidoskeppet med svartmålad plåt av olika format och utförande. Kyrkans huvudingång är på västra gaveln, men en ingång finns även på korets södra sida. De spetsbågiga fönsteröppningarna är sedan 1953 försedda med engelskt röda fönster med glas i blyspröjs av lite olika utförande. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkomiljön
S:t Laurentii kyrka är belägen söder om Storån i stadens södra delar. Sydväst om kyrkan, i kvarter Mjölnaren, ligger den äldsta prästgården. Den uppfördes på 1700-talet, men har senare ombyggt vid ett flertal tillfällen. Söder om kyrkan uppfördes 1912 en ny prästgård. Den var i bruk till 1962, då en ny prästgård uppfördes på den gamla prästgårdstomten. Prästgården från 1912 ombyggdes samtidigt till expeditionslokaler. Ett nytt församlingshem uppfördes 1984. Det ritades av Sjöwalls arkitektfirma i Söderköping med bl a blyinfattade fönster av konstnären Bengt Olof Kälde. Det ersatte ett äldre församlingshem från 1932, som låg på samma plats. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkotomten
Norr om kyrkan är en klockstapel belägen. Den är uppförd på 1580-talet av Anders Berjeson eller Anders Stapelmakare från Stegeborg. Klockstapeln är uppförd i hjärtkonstruktion med stödstockar som bär upp klockbocken och klockhuset. Klockhuset pryds av en spira eller takryttare. Den inbyggda trappan är senare tillbyggd. Såväl tak som stöttor är spånklädda och tjärade. Klockorna i klockstapeln är omgjutna 1897 hos firman J Beckman & Co i Stockholm. Kyrkogården var i äldre tider omgärdad av en bogårdsmur. Det finns uppgifter om att den revs i mitten av 1800-talet. En ny kyrkogård finns anlagd några hundra meter söderut. Kyrkan omgärdas idag av gräs- och grusytor med några enstaka träd. Nordväst om kyrkan är sedan 1965 en runsten placerad. Den påträffades vid en omfattande renovering av kyrkan inmurad i norra muren.