Stäng fönster Norrtälje kn, VÄDDÖ PRÄSTGÅRD 2:1 VÄDDÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad på den äldsta kyrkogårdens nordöstra hörn. Kyrkogården omges av en gråstensmur, som tidigare var täckt med ett trätak. Den äldre muren är försedd med tre ingångar med putsade grindstolpar, en åt norr, en åt väster och en åt öster. Mot väster finns delar av den äldre trädkransen kvar. Kyrkogården har utvidgats ett flertal gånger, senast 1936, mot söder. Även den yngre kyrkogården har försetts med en stenmur samt grindstolpar. Dessa grindstolpar har dock lämnats oputsade.

Från huvudentrén i väster leder en huvudaxel upp till kyrkans entré genom tornet. På vardera sidan om grusgången finns två större gravkvarter. Kvarteren har dock till viss del berövats sina gravvårdar. Gravvårdarna löper även längs stenmuren, och här finns framförallt stående och något mer högresta gravstenar. Längs långhusets västra fasad löper en lägre trädrad och öster om kyrkan sluttar marken svagt uppåt. Här finns ett antal äldre och högresta gravvårdar som hör till kyrkogårdens äldsta. Samtliga är av sten och härrör från 1800-talet. Direkt söder om koret finns ett antal grusgravar med buxboms häckar som anlades mellan 1930-1960-talet. I äldre källor omtalas kyrkogårdens talrika och vackra gravvårdar i trä med karaktäristiska former, alla från 1800-talet. Av dessa gravvårdar finns idag inga bevarade.

På kyrkogårdens yngre del mot söder, finns en tydlig axel i syd-nordlig riktning med grusgång och trädrad. Kvarteren markeras med lägre häckar i nord-sydlig respektive väst-östlig riktning. Under 1990-talet anlades här en urnlund på mark som tidigare varit avsedd för kistbegravning.

År 1890 anlades en fristående kyrkogård, ”Norra kyrkogården”, väster om landsvägen. Under 1970-talet utökades den norra kyrkogården med gravkvarter åt öster. Kyrkogården omramas av häckar och söder om gravkapellet av ett enkelt räcke på stenstolpar. In till kyrkogården leder entréer med vitputsade grindstolpar. Norra kyrkogården indelas symmetriskt av ett antal grusgångar och häckar och är beväxt med ett flertal lövträd. Söder om Norra kyrkogården ligger minneslunden, anlagd 1984. Minneslunden har gestaltats med en rondell av konststen samt blomsterplanteringar.

Gravkapellet uppfördes år 1938 på den Norra kyrkogården efter ritningar av Sten Dahlen. Byggnaden är uppförd på en gjuten sockel med spritputsade fasader. Den i planen rektangulära byggnaden har gestaltats med konkava hörn, som ger byggnaden ett rörligt formspråk. Mot söder och mot norr finns höga smala småspröjsade fönster. Entrétrappan i granit är rund till sin form och dubbeldörren är dekorerad med rombiska fasetter. Taket är täckt med falsad plåt och kröns av ett kors samt kula. Invändigt ligger ett golv av kalksten. Väggarna är vitputsade och innertaket är klätt av panel spikat på lock i ett antal omgångar som bildar reliefverkan. Altaret är gjutet och väggfast och altarväggen dekoreras av ett enkelt kors i trä. I gravkapellets bottenvåning finns bisättningsutrymmen.

Öster om kyrkan, i direkt anslutning till stenmuren ligger kyrkans gamla ekonomibyggnad. Den låga och långsträckta byggnaden har en stomme av timmer och fasader klädda med stående panel, målad med Falu rödfärg. Byggnaden står på en grund av natursten och har taktäckning av tvåkupigt lertegel. På den västra fasaden leder tre svarta och tjärade portar in till byggnaden. Ytterligare två dörrar finns på byggnadens södra kortsida. Byggnaden, som innehåller förrådsutrymmen och TC används än i dag som förråd.