Stäng fönster Vallentuna kn, LILLA GARN 3:1 M.FL. ÖSSEBY-GARNS KYRKA

Omgivningen
Össeby-Garns kyrka ligger kring den övre delen av Garnsviken där den övergår i Husaån.
Garnsviken utgjorde under medeltid en del av den då så viktiga vattenleden Långhundraleden intill vilken kyrkan anlades. Centralbygden Össeby-Garn bebyggdes huvudsakligen under järnålder då fler stora gårdar etablerades. Stora gravfält finns i området av äldre och yngre järnålderskaraktär. Området är Sveriges runstensrikaste trakt.
Trakten utgörs av öppna, svagt kuperade dalsluttningar. I området finns ett bevarat äldre vägsystem kring vilket bebyggelsen är lokaliserad i form av ensamgårdar, småbyar och mindre herrgårdar. Av bebyggelsen i området har gårdarna i Össeby-Garns kyrkby, Ösby by, Brottby gård och herrgården Hakunge väl bevarad äldre karaktär, huvudsakligen från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Anläggningen
Kyrkan ligger på en höjd vid Össeby-Garns kyrkby. Kyrkoanläggningen omfattas av den medeltida kyrkan, en muromgärdad kyrkogård samt av en klockstapel, belägen strax utanför. muren.

Kyrkogården, med grästäckta kvarter och grusade gångar, omges av en kallmurad gråstensmur. Längs murens insida löper en trädkrans av lindar och lönnar med inslag av några björkar. Ingång genom muren sker i söder genom en svart järnsmidesgrind som omgärdas av råhuggna granitstolpar, krönta av runda granitklot från 1915. Intill kyrkans södra sida växer ett antal höga cypresser.

Muren åt öst, från 1760-talet, är den äldsta bevarade delen. I den östra muren uppfördes under 1900-talets tidigare hälft en mindre elstation med slätputsade murar och plåttäckt sadeltak. De södra och västra murarna byggdes om under 1940-talet då ett bisättningsrum anlades i suterräng i den södra murens västra hörn. Bisättningsrummet är endast synligt genom en port i murens utsida. Den norra muren är delvis uppförd som terrassmur och kyrkogården avgränsas åt norr till hälften av en syrenhäck.
De äldsta gravvårdarna återfinns framförallt i gravkvarteren söder om kyrkan, där ett antal gravplatser är grusade eller häckomgärdade. Vid kyrkogårdens nordöstra hörn har borttagna gravvårdar ställts upp.
Kyrkogården utvidgades under 1970-talet öster om kyrkogårdsmuren. Klockstapeln står inom det utvidgade området som även omfattar en minneslund. Den utvidgade delen omgärdas av häck, gråstensmur och spjälstaket. Ingångar finns dels genom en öppning i den östra bogårdsmuren samt genom järngrindar i söder. Söder om bogårdsmuren har två runstenar ställts upp som tidigare legat som trappsteg till kyrkans södra ingång.

Klockstapeln står på en kal berghäll öster om kyrkogården och är ursprungligen byggd som en öppen klockbock men har senare klätts in med brädor. Stapeln är rödfärgad och det pyramidformade taket har tjärade spån. Vindflöjlarna har årtalen 1622 och 1922. Möjligen syftar årtalet 1622 på stapelns tillkomst. I klockstapeln hänger en storklocka gjuten av Grönwall 1810, omgjuten av Bergholz 1933. Lillklockan är från omkring 1500.

Kyrkobyggnaden
Össeby-Garns kyrka består av ett långhus med ett lägre, smalare, rakt avslutat kor i öst. I norr ansluter sakristian och i söder vapenhuset. Murarna är uppförda av gråstensblock av varierande storlek och form samt tegel i omfattningar och i det östra gavelröstets blindering.