Stäng fönster Munkedal kn, HEDE KYRKA 1:1 HEDE KYRKA

Beskrivning
HEDE KYRKA ligger ungefär i mitten av kyrkogårdens äldre del. Gravplatser finns på alla sidor om kyrkan, något fler på sydsidan även om ytorna är något större på norrsidan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, relativt låg, omlagd 1940. Innanför muren är planterat lövträd. Ingångar finns i norr, öster, och väster, genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar, vitputsade med pyramidformig plåtavtäckning av sten.

Gångarna är grusade och leder från grindarna upp till kyrkan, på så sätt att de delar in kyrkogården i fyra delar. Gravkvarteren är gräsbevuxna. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. En del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården söder omkyrkan, där också många av gravplatserna har ram. Denna äldre del har medeltida ursprung, utvidgad åt NO till nuvarande storlek 1889.

EN YNGRE DEL ligger öster om den äldre, invigd 1941, efter ritningar av Gustaf Ljungman. Den är skild från den äldre delen av en mindre väg, och omgärdad av en stenmur, med ingång i väster genom en grind av liknande utseende som på äldre delen. I västra kyrkogårdsmuren finns stenstolpar med överliggare av trä. Lövträd innanför muren. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravar med låga gravvårdar. DEN YNGSTA delen ligger rakt öster om 1941 års kyrkogård. Stenmur i norr och öster, stängsel i söder. Från 1990-talet.

Ett BÅRHUS ligger vid parkeringsplatsen i nordväst, med vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak. Byggt 1968. Invid detta en modernare EKONOMIBYGGNAD, vitmålad. I äldre delens sydöstra hörn finns ett äldre bårhus ingrävt i en mindre slänt. Troligen från 1940.