Stäng fönster Arboga kn, KRYDDKRÄMAREN 1

Beskrivning
Fastigheten har nyttjats för skolverksamhet sedan 1843 då Skolstyrelsen i Arboga köpte den Höökenbergska gården och inrättade en folkskola. 1859 flyttade folkskolan till den nybyggda Kyrkskolan och hit flyttade istället stadsskolan. 1866 byggdes den befintliga gymnastikbyggnaden sedan Arboga stad köpt in angränsande fastighet. Efter ytterligare fastighetsköp kunde de gamla skolbyggnaderna rivas 1883 för att ge plats för Allmänna läroverket för gossar (nuvarande Nicolaiskolan). Denna skolbyggnad samt gymnastikbyggnaden har sedan sin tillkomst genomgått flera renoveringar men är exteriört mycket välbevarade.
Nicolaiskolan är fortfarande en av de pampigaste byggnaderna i stadskärnan och måste ha väckt stor uppmärksamhet vid sin tillkomst då den ju radikalt skilde sig både i uttryck och skala från den äldre trähusbebyggelsen.
Skolgården är som brukligt torftig och saknar nästan helt vegetation.